Linkovi

Sporazum o podjeli vlasti u Afganistanu na vidiku? (1/12/01) - 2001-12-01


U Bonnu je afganistanski Sjeverni savez priopćio da je sporazum o podjeli vlasti na vidiku, međutim, dužnosnici Ujedinjenih naroda su napomenuli kako strane još nisu došle blizu postizanja sporazuma.

Bivši predsjednik Afganistana Burhanudin Rabbani, kojeg Ujedinjeni narodi još uvijek smatrraju šefom države, postavio je prepreku pred razgovore u Njemačkoj kad je izjavio da prijelazna vlada u Kabulu mora biti izabrana u Afganistanu, a ne u Njemačkoj. Preostala tri izaslanstva već su sastavila svoje popise s imenima i čekaju na Sjeverni savez da on podnese svoj popis. Jučer je Sjeverni savez zatražio desetodnevnu stanku u pregovorima, što su Ujedinjeni narodi i preostala tri izaslanstva glatko odbila. Danas je šef izaslanstva Sjevernog saveza Younus Qanooni izjavio da bi on mogao pokušati i dalje pregovarati, neovisno o tome što misli gospodin Rabbani. Younus Qanooni nalazi se pod ogromnim pritiskom Ujedinjenih naroda i diplomata iz zapadnih zemalja, koji poručuju da paket pomoći Afganistanu, vrijedan nekoliko milijardi dolara, ovisi o stvaranju privremene vlade.

Ujedinjeni narodi su priopćili da žele da četiri strane postignu sporazum o popisu imena za zakonodavna i izvršna tijela vlasti do večeras. Isto tako - ustraju i na tome da se sporazum postigne dok se strane još nalaze na neutralnom teritoriju. U međuvremenu su Ujedinjeni narodi priopćili da su izaslanici Sjevrenog saveza na pregovorima obećali da će do kraja dana podnijeti popis s imenima kako bi se izišlo iz pat pozicije.

XS
SM
MD
LG