Linkovi

Neki od talibanskih boraca pregovaraju o uvjetima predaje (1/12/01) - 2001-12-01


Dok se u Nejmačkoj vode pregovori, američki borbeni zrakoplovi nastavljaju kontinuirane napade na jugu Afganistana. Očevici kažu kako je iz zraka žestoko napadnuto posljednje talibansko uporište Kandahar, dok su anti-talibanske snage vodile borbe s talibanima oko grada. Američki dužnosnici su priopćili da je oko tisuću marinaca, koji se nalaze južno od Kandahara, spremno uključiti se u borbe na kopnu.

Neovisna agencija Afghan Islamic Press navodi riječi glasnogovornika talibana mule Abdul Salem Zaeefa koji je izjavio da je njihovim snagama naređeno da se bore i umru s dignitetom radije nego da prožive život u sramoti. No američki i vojni dužnosnici Sjevernog saveza su priopćili da neki od talibanskih boraca pregovaraju o uvjetima predaje.

Inače spomenuta novinska agencija također navodi rječi mule Zaeefa koji kaže da su američki zrakoplovi ubili 30 civila tijekom napada na jednoj auto cesti između Kandahara i pograničnog mjesta Spin Boldak. Ovi podaci nisu mogli biti potvrđeni s neovisnih izvora, no dužnosnici američkog Ministarstva obrane su opetovano rekli kako talibani uvelike pretjeruju kad govore o civilnim žrtvama. Danas je Pentagon također odbacio talibanske navode da je jedan američki zrakoplov srušen tijekom žestokih borbi na aerodromu u Kandaharu. Prema istim izvorima, svi američki zrakoplovi su na broju.

U međuvremenu je jedan viši dužnosnik Sjevernog saveza, koji nije želio otkriti izvore informiranja, priopćio kako se Osama bin Laden nalazi u bijegu na jugu Afganistana, a ne pokraj grada Jalalabada na istoku gdje za njim tragaju američke postrojbe. On je izjavio da je bin Laden ostavio neke od svojih pomoćnika u pećini pokraj Tora Bore

XS
SM
MD
LG