Linkovi

Prikupljanje sredstava za razminiranje u Hrvatskoj (1/12/01) - 2001-12-01


U sklopu globalne manifestacije “Noć tisuću večera”, tijekom koje su se prikupljala sredstva za razminiranje u šest zemalja svijeta - među kojima je i Hrvatska - bivši predsjednik Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla Steve Rukavina, u suradnji s veleposlanstvom Republike Hrvatske u Washingtonu, organizirao je prigodnu večeru u svom domu u Marylandu.

Tridesetak uglednih Amerikanaca hrvatskog podrijetla, predstavnika američkog Državnog tajništva, hrvatskog veleposlanstva i drugih gostiju okupilo se sinoć u domu predsjednika Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla Stevea Rukavine s jednim jedinim ciljem – prikupljanjem sredstava za razminiranje u Hrvatskoj. Od svakog gosta je očekivan dobrovoljni prilog od 50, a od parova 75 dolara. Prema riječima Stevea Rukavine, američko Državno tajništvo, koje već nekoliko godina pomaže napore razminiranja u Hrvatskoj, dati će i svoj poseban prilog.

"Prikupit ćemo dvije i pol tisuće dolara i za svaki dolar koji mi prikupimo State Department će dati isto toliko za razminiranje u Hrvatskoj. Američko Državno tajništvo u svom proračunu ima sredstava za praćenje akcija raznih programa kao što su “Korijeni mira” i “Posvoji minsko polje” u čiju korist idu večeras prikupljene donacije."

Gospodin Rukavina ističe da neki Amerikanci hrvatskog podrijetla koji su učlanjeni u organizaciju kojoj je on na čelu i inače pomažu akcije na razminiranju Hrvatske. On dodaje da se hrvatska zajednica u Sjedinjenim Državama treba i dalje angažirati na naporima programa “Korijeni mira” i “Posvoji minsko polje”, ne samo zbog toga jer oni rade na prikupljanju sredstva za razminiranje Hrvatske nego zato što je riječ o hvale vrijednoj akciji na globalnoj razini. Richard Kidd, iz američkog Državnog tajništva, kaže da je program hrvatske Vlade za razminiranje veoma učinkovit.

"Moje iskustvo iz prve ruke na razminiravanju je ono iz Afganistana gdje sam obavljao dužnost zamjenika direktora programa Ujedinjenih naroda za razminiranje. U sklopu tog posla putovao sam diljem svijeta ukljujujući Hrvatsku. Ono što me se najviše dojmilo u hrvatskom programu razminiranja jest razina vladine uključenosti u te napore, visina sredstava i napora koje Vlada ulaže."

Prema posljednjim procjenama u Hrvatskoj je minskim poljima pokriveno četiri tisuće četvornih kilometara u kojima se nalazi oko milijun mina. Vlada planira dovršiti razminiranje do kraja 2010. godine, a svaka akcija koja ide u tom smjeru, uključujući i sinoćnju večeru u domu Stevea Rukavine, itekako je dobrodošla.

XS
SM
MD
LG