Linkovi

Podjele u redovima Sjevernog saveza postale očigledne (1/12/01) - 2001-12-01


Dužnosnici Ujedinjenih naroda pokušavaju održati razgovore na životu između četiri afganistanske strane koje se vode u Njemačkoj, nakon što je Sjeverni savez zatražio desetodnevnu stanku u pregovorima. Ujedinjeni narodi su priopćili da će se razgovori nastaviti. Dopisnik Glasa Amerike javlja da je i šef izaslanstva Sjevernog saveza dao nagovještaje kako bi mogao pristati na sporazum unatoč tome što mu se protivi nominalni čelnik ovog saveza.

Postale su očite podjele u redovima Sjevernog saveza, a odnose se na sklapanje sporazuma o podjeli vlasti u post-talibanskom Afganistanu, potvrđujući tako strahovanja Ujedinjenih naroda i diplomata iz zapadnih zemalja. Jučer je nominalni čelnik ovog saveza, bivši afganistanski predsjednik Burhanuddin Rabbani, nagovijestio svoje protivljenje sporazumu, na kojem se radi u Bonnu, o stvaranju privremenog zakonodavnog tijela i izvršne grane vlasti koji bi vodili zemlju tijekom sljedećih tri do šest mjeseci.

Gospodin Rabbani je izjavio da bi se članovi zakonodavnog tijela i vlasti trebali izabrati u Afganistanu, a ne u Njemačkoj.No, šef izaslanstva Sjevernog saveza Younus Qanooni izjavio je da bi on mogao pokušati i dalje pregovarati, neovisno o tome što misli gospodin Rabbani. Gospodin Qanooni nalazi se pod ogromnim pritiskom Ujedinjenih naroda i diplomata iz zapadnih zemalja, koji poručuju da paket pomoći Afganistanu, vrijedan nekoliko milijardi dolara, ovisi o stvaranju privremene vlade.

Glavni pregovarač Ujedinjenih naroda Lahdar Brahimi nazvao je sinoć gospodina Rabbanija i zatražio od njega da bude fleksibilniji. Preostala tri izaslanstva priopćila su gospodinu Qanooniju da žele postići sporazum do danas navečer.

XS
SM
MD
LG