Linkovi

Kopnene snage na sjeveru Afganistana osiguravaju američko osoblje koje traga za Osamom bin Ladenom (30/11/01) - 2001-11-30


Anti-talibanske paštunske snage, potpomognute američkim zračnim udarima, nastavljaju napade na Kandahar, posljednje talibansko uporište na jugu Afganistana. Vojni zapovjednik snaga Sjevernog saveza izjavio je da su se njegovi vojnici uključili u borbu protiv talibanskih snaga nedaleko od Kandahara, ali američki dužnosnici nisu mogli neovisno potvrditi to izvješće. Talibanski čelnik mula Mohamed Omar naložio je svojim pristašama da se do smrti bore za Kandahar, protiv američkih i koalicijskih snaga. Glasnogovornik Pentagona je rekao da nema izvješća da su marinci eventualno bili aktivno uključeni u borbama na jugu Afganistana.

Sjedinjene Države su rasporedile pripadnike svojih regularnih kopnenih snaga na sjever Afganistana kako bi osigurale američko vojno osoblje i snage koje tragaju za Osamom bin-Ladenom i njegovim saveznicima. Prisutnost ovih snaga naglašava opasnosti koje i dalje prijete u područjima koja su do nedavno bila pod talibanskom kontrolom.

Američki vojnici iz 10. Planinske divizije, stigli su u Afganistan, pretpostavlja se, prije nekoliko dana. Ova divizija dala je oko tisuću svojh vojnika za osiguranje zračne baze nedaleko od Termeza u Uzbekistanu, u proteklih nekoliko tjedana. Jedna skupina vojnika nalazi se sada u Mazar-i-Sharifu. Još jedna grupa nalazi se u zračnoj bazi u Bagramu, 150 kilometara sjeverno od Kabula. O ovim vojnicima govori se kao o snagama za brzu intervenciju, koje mogu ne samo pružiti zaštitu, već mogu i pomoći u evakuaciji američkog osoblja u hitnim situacijama. U zračnoj bazi u Bagramu vojnici su postavili kontrolne točke i neprestano ophode područjem. Bagram je nekada bio ključna sovjetska zrakoplovna baza tijekom okupacije Afganistan, u osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Glasnogovornik 10. Planinske divizije, narednik Ray Cordell, izjavio je da Sjedinjene Države planiraju koristiti ovu bazu primarno za koordiniranje humanitarnih letova kojima bi se ubrzalo isporuku pomoći. ": Želim da pripadnike ratnog zrakoplovstva prebacimo ovdje u roku od pet dana i započnemo ovdje redovito primanje zrakoplova. Da li to znači da će to zaista početi za pet dana? Ne, to znači da ćemo u idućih pet dana imati ljude na terenu".

Nekoliko stotina američkih vojnika nalazi se već više tjedana u Afganistanu, gdje suradjuju sa snagama Sjevernog saveza. Iako snage saveza sada kontroliraju više od polovice Afganistana, mnoga područja još nisu adekvatno osigrana i u njima vlada bezakonje.

XS
SM
MD
LG