Linkovi

Jesu li vojni tribunali u interesu američke nacionalne sigurnosti? (30/11/01) - 2001-11-30


Predsjednik Bush stao je u obranu svoje odluke o uspostavljanju vojnih tribunala, na kojima bi se se sudilo osobama koje nisu američki državljani, a optužene su za terorističke djelatnosti. Organizacije za zaštitu građanskih prava napale su predsjednikov plan. U međuvremenu, članovi Kongresa, koji kritiziraju taktiku administracije za borbu protiv terorizma na domaćem planu, pozvali su ministra pravosuđa Johna Ashcrofta da svjedoči pred senatskim odborom sljedećeg tjedna.

Predsjednik Bush je kazao početkom tjedna u Bijeloj kući da ga ni najmanje ne zabrinjava činjenica da neki američki saveznici izražavaju rezerviranost glede njegovih planova o korištenju vojnih tribunala za suđenje strancima, optuženim za terorističke djelatnosti.

"Čini mi se da je posve opravdano imati na raspolaganju mogućnost osnivanja vojnih sudova. To ima smisla s točke gledišta nacionalne sigurnosti, zaštite potencijalnih porotnika, te domovinske sigurnosti. To je ispravna odluka i objasnit ću je svakom čelniku koji to bude tražio," rekao je on.

Predsjednik je odgovarao na pitanje o odluci španjolskih vlasti da neće izručiti skupinu osoba, za koje se sumnja da su članovi al-Qaide, ukoliko Sjedinjene Države ne obećaju da izručeni optuženici neće moći biti osuđeni na smrt, te da im neće biti suđeno pred vojnim sudom.

Utjecajni demokratski senator Patrick Leahy, predsjedatelj senatskog Odbora za pravosuđe, gostovao je u programu televizijske mreže NBC.

"Kada govorimo o zaobilaženju našeg pravosudnog sustava u korist nečega kao što su vojni tribunali, onda svojim saveznicima sve više izgledamo kao oni protiv kojih se borimo. Mislim da ne bismo smjeli tako postupati," kazao je senator Leahy.

Međutim, ideja o korištenju vojnih tribunala ima i mnogo pristaša. Republikanski senator Richard Shelby visoki je član senatskog Odbora za obavještajne aktivnosti. Prema njegovim riječima, izvanredna vremena traže izvanredne mjere. Međutim, senator Shelby je kritičan prema odluci administracije da prati telefonske razgovore između osumnjičenika za terorizam, koji su pritvoreni ili uhićeni nakon 11. rujna, i njihovih odvjetnika.

"To me prilično brine. Šesnaest sam se godina bavio pravom i mislim da je tajnost razgovora odvjetnika i branjenika vrlo važna. Za nju postoji važan sudski presedan, podržali su je i sudovi i mislim da bismo je i mi trebali očuvati," rekao je.

Ministar pravosuđa John Ashcroft trebao bi sljedećeg tjedna svjedočiti pred senatskim Odborom za pravosuđe. Senator Leahy je predložio da ministar Ashcroft odvoji nekoliko sati da bi odgovarao na pitanja zastupnika o nizu tema vezanih za mjere koje su poduzete na domaćem planu protiv osoba osumnjičenih za terorizam nakon 11. rujna. Na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu, ministar pravosuđa Ashcroft obrazlagao je napore administracije u borbi protiv terorizma.

"Naša strategija ciljanog onemogućavanja terorističkih aktivnosti, jačanja sigurnosti oko potencijalnih ciljeva u Americi i uhićenja i pritvaranja učinila je Ameriku jačom, a ne slabijom," kazao je.

Gospodin Ashcroft je izjavio da će Ministarstvo pravosuđa krajem tjedna objaviti nove podatke o više od tisuću osoba, koje su uhićene ili pritvorene nakon terorističkih napada od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG