Linkovi

Bush: Vojni će tribunali izvršavati pravdu (30/11/01) - 2001-11-30


Predsjednik Bush odbacuje kritike upućene na račun njegove odluke o suđenju stranim teroristima pred američkim vojnim tribunalima. Neki članovi Demokratske stranke tvrde da uvođenjem novih mjera sigurnosti administracija krši građanske slobode.

Obraćajući se američkim tužiteljima, predsjednik Bush je rekao da zadržava pravo na osnivanje vojnih sudova pred kojima bi se vodio postupak protiv stranih terorista. Tim se osumnjičenicima – kako je rekao – ne smije dopustiti da zlouporabom sloboda američkog pravosuđa uništavaju slobodu Amerike.

“Osobe čije državljanstvo nije američko, koje planiraju, odnosno izvrše masovno ubojstvo – nisu samo osumnjičenici za krivično djelo. Oni su napadači van zakona koji namjeravaju uništiti našu zemlju i naš način života,” kazao je.

Dužnosnici Ministarstava obrane i pravosuđa već razrađuju pojedinosti funkcioniranja vojnih tribunala, uključujući i pravila koja se tiču dokaznog postupka. U sudskim postupcima pred vojnim tribunalima ne postoji pravo žalbe, a sudjenje može biti proglašeno tajnim.

Gospodin Bush će samostalno odlučivati o tome tko će biti izveden pred vojni tribunal. Ti će tribunali suditi pravedno, te će izvršavati pravdu, što je daleko više nego što se teroristi pružili njihovim nevinim žrtvama – naglasio je predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG