Linkovi

Zagreb večeras u "Noći 1.000 večera" (30/11/01) - 2001-11-30


Zagreb večeras po prvi put sudjeluje u projektu "Noć 1000 večera" kojim se prikuplja novac za razminiranje šest najugrozenijih zemalja medju kojima je i Hrvatska.

Američka trgovačka komora u suradnji s vladama SAD-a i Kanade večeras će u hotelu "Sheraton" organizirati gala večeru s koje će novac prikupljen od ulaznica i donacija dobiti Hrvatski centar za razminiranje (CROMAC).

Projektu se ove godine po prvi put priključio i Zagreb, a organizatori hrvatske večere najavili su dolazak predsjednika Stipe Mesića i premijera Ivice Račana. Predsjednik Američke trgovačke komore u Hrvatskoj Tomislav Slat novinarima je kazao da bi se do 80 tisuća dolara moglo prikupiti od prodaje ulaznica, donacija i novca kojeg će izdvojiti zaklade za mine vlada SAD-a i Kanade.

Projektom "1000 večera", kojeg su inicirate te dvije zaklade, prikupljaju se sredstva u kampanji "Posvoji minsko polje" u kojoj sponzori i donatori posvajanjem financiraju čišćenje miniranog područja. "Posvoji minsko polje" projekt je američke zaklade čija je namjera pomoći UN-u u razminiranju šest najugroženijih zemalja Afganistanu, BiH, Kambodži, Hrvatskoj, Mozambiku i Vijetnamu.

Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje na oko četiri tisuće četvornih kilometara posijano je oko milijun mina različitih vrsta i namjena. U zadnjih deset godina od mina je u Hrvatskoj poginulo više od 400 ljudi, a 1034 ih je teže ozlijeđeno. Među poginulima je 108 djece, a najčešće stradavaju poljoprivrednici. Najviše je ljudi poginulo na zadarskom području. Namjera je Vlade državu od mina očistiti do 2010 godine. Iz državnog budžeta za 2002. za razminiranje je izdvojeno 183 milijuna kuna, 40 posto manje od zatraženih 457 milijuna kuna.

XS
SM
MD
LG