Linkovi

Je li Irak sljedeći nakon Afganistana? (30/11/01) - 2001-11-30


”Nakon Afganistana, je li Irak sljedeći?” – pita se jutros “Christian Science Monitor”. Sa svih strana svijeta – piše “Monitor” – čuju se pozivi Washingtonu na suzdržanost. Berlin smatra da bi bilo “neodogovorno tražiti nove ciljeve”, Pariz priopćava da “nema niti jedne druge zemlje čiji su čelnici aktivni suučesnici u terorističkim akcijama”, a njemački kancelar Gerhard Schoeder upozorava da “bi nove ciljeve na Srednjem istoku trebalo pažljivo razmotriti”. Saveznici Washingtona zalažu se za striktniji režim sankcija, a ne za vojnu akciju protiv Bagdada, kako bi se Sadama Huseina natjeralo da dopusti povratak inspektora Ujedinjenih naroda za naoružanje.

“Christian Science Monitor” piše i o odjecima kolapsa houstonskog energetskog diva “Enrona”. Propast ove kompanije mogla bi imati niz posljedica. Primjerice, Kongres bi se mogao ozbiljnije pozabaviti novim svijetom trgovine energijom; udarac bi mogla osjetiti i svjetska tržišta električne energije i prirodnog plina, a banke i druge financijske firme morat će otpisati dijelove Enronovog duga, vrijednog 13 milijardi dolara. Uprava Enrona svojedobno je opisivala svoju kompaniju kao – Toyotu, no analitičari sada kažu da je zapravo sličnija – Yugu.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” jutros javlja da su vladini znanstvenici riješili problem otvaranja sumnjivog pisma nedavno primljeno u uredu senatora Leahyja. Vjeruje se da pismo sadrži milijarde spora bedrenice, pa će ga otvoriti – robot. Vlasti ne žele otkriti kako novonabavljeni robot funkcionira, ni čije je proizvodnje, no zna se da već tjedan dana prolazi kroz preliminarne testove.

XS
SM
MD
LG