Linkovi

2002 - godina izlaza iz recesije (29/11/01) - 2001-11-29


Jedan od vodećih američkih burzovnih analitičara, Abby Joseph Cohen, predviđa oporavak američkih burzi u drugoj polovini slijedeće godine. Iz Londona, gdje je gospođa Cohen održala govor u jednoj financijskoj instituciji, javio se Michael Drudge.

Abby Joseph Cohen je jedna od najutjecajnijih burzovnih analitičarki u Sjedinjenim Državama. Ona je glavni globalni strateg newyorške investicijske banke Goldman Sachs.

Gospođa Cohen predviđa da će kroz godinu dana burzovni pokazatelj Standard and Poor's, koji obuhvaća 500 najvećih američkih tvrtki, biti veći za 15 do 25 posto. Ona priznaje da su teroristički napadi 11. rujna nanijeli veoma težak udarac američkoj ekonomiji, ali dodaje da su oni koji su kupili dionice odmah nakon tih napada napravili dobar potez.

Znakovi stabilizacije

Prema njenim riječima, američke kompanije će kratkoročno i dalje bilježiti lošije poslovne rezultate, ali će se situacija slijedeće godine promjeniti nabolje. "Većina ulagača u Sjedinjenim Državama vjeruju isto što i ja, da recesija već pokazuje neke znakove stabilizacije. Vjerujemo da će ekonomski pokazatelji ići na bolje na proljeće i u drugoj polovini slijedeće godine."

U njenoj prognozi ekonomskog oporavaka vodeću ulogu imaju tehnološke kompanije, tradicionalna industrija, sektor financijskih usluga te energetske tvrtke.

Iz krize - smanjenjm kamatnih stopa

Načelnik odjela za globalna istraživanja u Goldman Sachsu, Jim O'Neil, očekuje daljnje smanjenje kamatnih stopa u Sjedinjenim državama i Europi za pola posto, od sada pa do veljače. On kaže da dosadašnja smanjenja kamatnih stopa već daju dobre rezultate te pridonose pozitivnim prognozama za slijedeću godinu. "Na sreću, kao rezultat monetarne i fiskalne politike, prije svega u Sjedinjenim Državama, ali i agresivnog odgovora drugdje, mislimo da ćemo do drugog tromjesječja biti van krize, da će stvari izgledati zdravije, znatno bolje, i u Sjedinjenim Državama i u Europi."

Gospodin O Neal i dalje je pesimističan po pitanju Japana za koji kaže da je gotovo beznadežan slučaj. On dodaje da se dosta govori o devalvaciji japanskog jena kako bi se povećao izvoz i potaknula tamošnja stagnirajuća ekonomija.

XS
SM
MD
LG