Linkovi

Pentagon: Vojni pritisak slabi otpor preostalih sljedbenika talibana i al-Qaide (29/11/01) - 2001-11-29


Pentagon ocjenjuje da je još uvijek prerano za prognoziranje rokova u kojima će pasti i zadnja uporišta talibanskih i al-Qaidinih snaga u Afganistanu. Najviši dužnosnici ministarstva obrane s puno optimizma govore o najnovijim uspjesima u ratu protiv terorista.

Obraćajući se novinarima dan nakon što je, nedaleko od Kandahara, američki bombarder tipa B-1 gađao i uništio kompleks zgrada koje su – kako se pretpostavlja – koristili talibanski čelnici, predstavnik združenog stožera, kontra-admiral John Stufflebeem je ocijenio da vojni pritisak na talibane i al-Qaidine snage sve više slabi otpor njihovih preostalih sljedbenika.

“Pritisak je pojačan, te danas ima manje talibanskih i al-Qaidinih postrojbi koje se i dalje bore nego što ih je bilo prije nekoliko dana,” kazao je.

U Pentagonu i dalje tvrde da im još uvijek nije poznato da li se u bombardiranom kompleksu zgrada u vrijeme napada nalazio talibanski vođa – mula Mohammed Omar. Talibani niječu da se on nalazio na bombardiranoj lokaciji. Dužnosnici američkog ministarstva obrane tvrde, međutim, da raspolažu obavještajnim podacima koji ukazuju na to da se više talibanskih visokih dužnosnika nalazilo na bombardiranom mjestu.

XS
SM
MD
LG