Linkovi

Amerikanci i dalje odlučno podržavaju rat u Afganistanu (29/11/01) - 2001-11-29


Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" jutros donosi rezultate ankete, provedene u suradnji sa CNN-om i organizacijom Gallup, koja pokazuje da Amerikanci i dalje premoćno podržavaju rat u Afganistanu. Preko 90 posto Amerikanaca podržava kampanju u Afganistanu i zadovoljna je njenim napredovanjem. Gotovo dvije trećine ispitanika podržalo bi i sveobuhvatniji, duži rat, a 74 posto njih slaže se i s eventualnim upućivanjem američkih snaga u Irak, kako bi uklonile Sadama Huseina s vlasti.

Anketa, čije rezultate jutros objavljuje “Washington Post” dala je vrlo slične rezultate. “Post” također bilježi odlučnu podršku Amerikanaca za rat protiv terorizma, kao i za samog predsjednika Busha, koji uživa potporu čak 89 posto ispitanika. Trećina ispitanika smatra da bi Sjedinjene Države trebale preuzeti vodeću ulogu u humanitarnim i mirovnim operacijama u Afganistanu.

Nadalje, anketa je pokazala da 60 posto Amerikanaca podržava odluku predsjednika Busha da se strancima optuženim za terorističke djelatnosti sudi pred vojnim tribunalima, a 70 posto ih vjeruje da vlada čini dovoljno da bi zaštitila građanska prava osumnjičenika, te prava američkih muslimana.

“Christian Science Monitora” jutros piše da ovih dana skloništa za beskućnike primaju sve veći broj obitelji. Razlog – slabljenje gospodarstva koje je dovelo do masovnih otpuštanja u doba kada su stanarine sve više i više. Skloništa u New Yorku trenutno zbrinjavaju rekordan broj beskućnika, među kojima su sve brojnije – obitelji: u Chicagu, sva su skloništa puna, a u Georgiji, 90 posto skloništa bilježi sve veći broj zahtjeva za nekim oblikom pomoći - od smještaja, do financijske pomoći u plaćanju stanarine i režija.

XS
SM
MD
LG