Linkovi

Kongres: Demokrati kritiziraju predsjednikovu odluku o korištenju vojnih tribunala za suđenja optuženim teroristima (29/11/01) - 2001-11-29


Demokrati u Kongresu sve glasnije kritiziraju odluku predsjednika Busha o mogućem korištenju vojnih tribunala za suđenje stranim državljanima optuženim za terorističke aktivnosti. No, dužnosnici administracije tvrde da bi tribunali mogli biti neophodno sredstvo u borbi protiv terorizma.

Demokrati u senatskom Odboru za pravosuđe strahuju da bi korištenje vojnih tribunala za suđenje strancima, optuženim za terorističke aktivnosti potkopalo povjerenje međunarodne javnosti u američko civilno pravosuđe.

Senator Patrick Leahy iz Vermonta, predsjedatelj Odbora i jedan od najistaknutijih kritičara administracije predsjednika Busha kada se radi o građanskim slobodama, upitao se: "Što dobivamo time u borbi protiv terorizma? Hoće li vojni odbori, ma kako ekspeditivni bili, doista služiti našim nacionalnim interesima na dugoročnom planu? Dok preispitujemo mudrost ove odluke, trebali bismo se pitati – hoće li ovo postati model koji će strane vlade koristiti protiv Amerikanaca u inozemstvu?"

Drugi protivnici kažu da bi se Sjedinjene Države, ukoliko doista počnu koristiti vojne tribunale, izložile istim kritikama kakve američki dužnosnici u proteklih nekoliko godina izriču na račun drugih zemalja.

Senator Edward Kennedy iz Massachusettsa kazao je: "Ustvrdili smo da vojni sudovi u Egiput ne jamče civilnim branjenicima dužan pravni postupak kakav postoji pred neovisnim tribunalom. Ustvrdili smo da vojni tribunali u Sudanu ne osiguravaju proceduralnu zaštitu branjenika. Na sličnoj smo osnovi kritizirali Burmu, Kinu, Kolumbiju, Maleziju, Nigeriju, Rusiju i Tursku. Zato me brine sljedeće – činimo li upravo ono što smo u drugim zemljama kritizirali?"

Demokrati su također ogorčeni jer vjeruju da je predsjednik donio ovu odluku bez konzultacija sa članovima Kongresa. Pomoćnik ministra pravosuđa Michael Chertoff branio je predsjednikovu odluku o mogućem korištenju vojnih tribunala za suđenje osobama osumnjičenim za terorističke aktivnosti. Gospodin Chertoff kazao je da je administracija opravdano - kako je rekao – “agresivna i oštra” nakon terorističkih napada od 11. rujna u kojima su ubijene tisuće Amerikanaca.

"Ukoliko na bojnom polju u Afganistanu uhvatimo nekog terorista, predsjednik bi trebao imati opciju da tu osobu ne dovede u Sjedinjene Države i izvede pred savezni sud u New Yorku ili Washingtonu, što bi te gradove izložilo opasnosti zbog tog suđenja. On bi trebao imati opciju da se tim osobama sudi na terenu za kršenje ratnog prava," kazao je.

Vojni tribunali imaju fleksibilnija pravila o dokazivanju krivice od civilnih sudova. Na primjer, kao dokazni materijal priznaju se i govorkanje i tajni dokazi. Za proglašavanje optuženika krivim dovoljna je dvotrećinska većina panela, kojega sačinjavaju vojni časnici, a osobe proglašene krivima mogu biti osuđene na smrt. Prizivi se uglavnom ne dozvoljavaju. Republikanski članovi Odbora za pravosuđe većinom podržavaju odluku administracije o korištenju vojnih tribunala. Senator Orrin Hatch iz savezne države Utah izrazio je uvjerenje da Amerikanci velikom većinom podržavaju predsjednikovu kampanju protiv terorizma, kako na domaćem planu, tako i u inozemstvu.

"Većina Amerikanaca brine da ne činimo dovoljno kako bismo spriječili potencijalne terorističke napade u budućnosti. Bilo bi bolje kada bi dolazeće svjedočenje ministra pravosuđa pred Odborom bilo usredotočeno na pitanje – jesmo li učinili sve što možemo protiv terorističke prijetnje i da bismo pomogli predsjedniku da dobije sva potrebna sredstva za borbu protiv Osame bin Ladena i al-Qaide," kazao je senator Hatch.

Pomoćnik ministar pravosuđa Chertoff također je branio pritvaranje stotina stranih državljana nakon napada od 11. rujna. Prema njegovim riječima, to je bilo potrebno učiniti da bi se spriječilo djelovanje takozvanih “uspavanih”, ili pritajenih terorističkih ćelija, koje čekaju naredbu za napade na američke ciljeve.

XS
SM
MD
LG