Linkovi

Američki marinci kod Kandahara - izazov talibanima na njihovom terenu (28/11/01) - 2001-11-29


Po prvi puta od početka vojne kampanje, u Afganistan se spustio veći broj američkih kopnenih snaga, a uskoro se očekuju i dodatni vojnici. Oko tisuću marinaca razmješteno je nedaleko od Kandahara, posljednjeg talibanskog uporišta. Takav potez predstavlja značajno ojačavanje američke predanosti Afganistanu.

Razmještanje američkih marinaca smatra se kao produbljivanje američke predanosti Afganistanu i čisti izazov talibanima na njihovom domaćem terenu. Kandahar je dobro utvrđen. Prema nekim izvješćima, brani ga i do pet tisuća stranih boraca i 12 tisuća afganistanskih talibana. Međutim, osobe koje Sjedinjene Države najviše traže, Osama bin Laden i mula Muhamed Omar možda se nalaze u tom gradu.

Brian Cloughley služio je kao vojni ataše australijske vojske u Afganistanu, te ima neka znanja iz prve ruke. On kaže da će Sjedinjene Države trebati znatno više od jedne tisuće marinaca da se riješi pitanje Kandahara.

"Trebamo imati na umu da, premda 1200 marinaca zvuči dosta, i premda je riječ o dobrim vojnicima koji su odlično naoružani, oni neće biti u mogućnosti zauzeti Kandahar, ako se iz njega bude pružao otpor. Marinci su stručnjaci za borbu u urbanim sredinama, ali za uspjeh čak i u gradu srednje veličine poput Kandahara, trebat će dosta ljudi," smatra gospodin Cloughley.

Razmještanje kontigenta američkih marinaca nije izolirani događaj. On dolazi u sklopu pojačanih političkih napora da se uspostavi mir u ratom razorenoj zemlji. U Njemačkoj ovog tjedna, afganistanski čelnici su se okupili na konferenciji o političkoj budućnosti njihove zemlje. Kenton Keith, glasnogovornik međunarodne antiterorističke koalicije koju predvode Sjedinjene Države, kaže da su vojne i političke akcije usko povezane.

"Koalicija je integralni dio napora za pokretanje tog procesa. Vojne aktivnosti su osigurale da politički proces može započeti u kratkom roku," rekao je.

Taj proces omogućio je brzi raspad talibanske vlasti. Svi veći afganistanski gradovi, izuzev talibanskog uporišta Kandahara, lako su pali u ruke Sjevernog saveza. Međutim to, kako kaže pukovnik Cloughley, nema puno veze sa odvažnosti Saveza.

"To je klasični Afganistan. Ako ih ne možeš poraziti, priključi im se. Očito je da su različitim talibanskim čelnicima dana jamstva – a možda i gotovina – da promijene stranu. Ono su to, u starom klasičnom afganistanskom stilu, i napravili kad su procijenili da im to ide na ruku," ocjenjuje on.

Strani borci u talibanskim redovima vjerojatno se neće predati dijelom i zbog bojazni za vlastiti život ako padnu u ruke Sjevernog saveza. Glasnogovornik Koalicije Kenton Keith kaže da je Savez obećao da će se prema zarobljenicima odnositi humano, te da je to dosada i učinjeno na osvojenim područjima.

Međutim pukovnik Cloughley ističe da je bojazan talibanskih stranih boraca itekako opravdana. “Oni su okrutni ljudi i ne mogu očekivati milost. Ne mislim da jamstva bilo kojeg glasnogovornika Sjevernog saveza bilo što vrijede “, kaže gospodin Cloughley.

Kenton Keith, pak, vjeruje da će usredotočenost međunarodne javnosti na Bonnsku konferenciju o budućnosti Afganistana biti jamstvo da neće biti masakra nad zarobljenim pro-talibanskim borcima iz stranih zemalja.

XS
SM
MD
LG