Linkovi

Novinari poginuli u Afganistanu (29/11/01) - 2001-11-29


Ljudi diljem svijeta gledaju razvoj događaja u Afganistanu. Kako su Talibani i njihovi teroristički pristaše iz al-Qaide svrgnuti su s vlasti, stotine novinara došle su na scenu kako bi izvještavale o situaciji. Informirajući javnost, novinari obavljaju vrlo važan posao. Taj je posao također izuzetno opasan.

U proteklih nekoliko tjedana, u Afganistanu je ubijeno osam novinara. Najnovija žrtva je Ulf Stroemberg, snimatelj švedske televizijske kuće TV-4. On je ubijen 27. studenoga, kada su pljačkaši upali u kuću u Taloqanu koju je dijelio s drugim novinarima. 11. studenoga, ubijena su tri novinara, kada su talibani na njih otvorili vatru dok su putovali s konvojem Sjevernog saveza u blizini Taloqana. Ubijeni su novinari Johanne Sutton s Radija France International; Pierre Baillaud s Radio-televizije Luksemburga; te Volker Handloik, koji je radio za njemački časopis Stern. 19. studenoga, četiri novinara ubijena su na cesti od Jalalabada do Kabula. Naoružani napadači zaustavili su dva vozila u konvoju novinara, odveli žrtve u brda i ubili ih. Svjedoci su javili da su napadači izvikivali pro-talibanske slogane dok su ubijali žrtve. Tom su prilikom ubijeni Azizullah Haidar, fotograf Reutersa podrijetlom iz Afganistana; Harry Burton, snimatelj jedne australske televizijske kuće koji je radio za Reuters; Julio Fuentes, dopisnik El Munda iz Madrida; i Maria Grazia Cutuli, izvjestiteljica milanskog lista Corriere della Sera.

U izjavi pred Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi, američki veleposlanik pri tom tijelu istaknuo je da su Julio Fuentes i Maria Grazia Cutuli objavili članke, u kojima se kaže da je u napuštenom logoru al-Qaide u blizini Jalalabada otkriven – kako su vjerovali – nervni bojni otrov. Ovi su novinari – rekao je veleposlanik Johnson – kako se čini, žrtve krajnjeg oblika cenzure – cenzure ubojstvom.

Unatoč rizicima, novinari, uključujući i novinare Glasa Amerike, nastavljaju izvještavati svijet o događajima u Afganistanu. Oni riskiraju svoje živote da bi pomogli javnosti da bude bolje obaviještena.

XS
SM
MD
LG