Linkovi

Steže se zračni obruč oko Kandahara (29/11/01) - 2001-11-29


Glasnogovornik Pentagona, kontra-admiral John Stufflebeem izjavio je da se zračni obruč predvodjen američkim snagama, steže oko Kandahara. Admiral Stufflebeem je rekao novinarima da američko ratno zrakoplovsto proširuje nastojanja da uništi talibanske i al-Qaidine zapovjedne i komunikacijske centre u području Kandahara, ali da nema znakova da američki marinci sudjeluju u kopnenim bitkama na jugu Afganistana.

Admiral je takodjer izjavio da talibani nisu ujedinjeni, te da ih je dio pobjegao u Pakistan, dok su neki položili oružje i vratili se civilnom životu. Pentagon je takodjer oštro odbacio izvješća o tome da su anti-talibanske snage masakrirale ili zlostavljale 160 ratnih zarobljenika južno od Kandahara.

Glasnogovornica američkog ministarstav obrane Victoria Clarke izjavila je novinarima da američki obavještajci koji se nalaze u Afganistanu javljaju da se tim izvješćima ne može vjerovati.

Bijela kuća o vojnim sudovima

Bijela kuća je danas nastojala objasniti i opravdati ideju o korištenju vojnih sudova kako bi se sudilo osumnjičenim teroristima - ističući da bi se oni trebali koristiti u ograničenom broju slučajeva.

Glasnogovornik Bijele kuće, Ari Flesicher, istaknuo je da je predsjednik Bush oduvijek tvrdio da su oni samo jedna od opcija koja se može koristiti u ratu protiv terorizma. Gospodin Fleischer je, isto tako, uzeo u zaštitu ministra pravosudja, Johna Ashcrofta, od kritika da njegovo ministarstvo narušava građanske slobode uvođenjem protu-terostičkih mjera poput vojnih sudova.

Pomoć u istrazi - put k državljanstvu

Sjedinjene države nude pomoć stranim državljanima koji imaju problema s američkim useljeničkim vlastima, ukoliko pruže informacije koje bi mogle pomoći istrazi terorističkih napada od 11. rujna.

Američki ministar pravosuđa John Ascroft izjavio je da je cilj - potaknuti ljude da daju informacije koje bi “mogle spasiti ljudske živote.” Gospodin Ascroft je dodao da strani državljeni koji se nalaze u Sjedinjenim državama možda raspolažu jedinstvenim informacijama, zbog njihovog poznavanja jezika ili poznavanja prilika u drugim zemljama.

Gospodin Ascroft je odbio ovaj program nazvati “amnestijom za ilegalne useljenike”, ali je dodao da se ovom ponudom želi poboljšati useljenički status svima onima koji pomognu u istrazi. Ti će ljudi – kako je rekao - dobiti vize koje će utrti “put prema američkom državljanstvu”.

Afganistanske frakcije blizu kompromisa o vladi

Glasnogovornik Ujedinjenih naroda izjavio je da su se četiri afganistanske frakcije, okupljene na konferenciji u Njemačkoj, približile postizanju dogovora o formiranju prijelazne vlade. Medjutim, dužnosnici UN-a ističu da sporazum još nije zaključen. Izvješćuje Roger Wilkinson.

Glasnogovornik Ujedinjenih naroda Amad Fawzi izjavio je da su se afganistanske frakcije suglasile oko potrebe uspostavljanje prijelazne uprave i zakonodavnog vijeća. Gospodin Fawzi dodaje da je postignut napredak po pitanju podjele vlasti, ali se još pregovara o tome tko će biti dio novog zakonodavnog tijela i vlade.

Prema njegovim riječima, još nije postignut sporazum oko sastava buduće vlasti. "Sve su grupe suglasne oko potrebe formiranja prijelazne vlasti u Kabulu. Gotovo da postoji sporazum oko veličine zastupljenosti svake od skupina u vlasti. Naglašavam, gotovo…ali sporazum još nije utanačen. Također postoji slaganje oko sigurnosti, ali još uvijek se raspravlja o tome kako uspostaviti sigurnost."

Tri od četiri skupine u pregovorima, žele međunarodnu vojnu nazočnost, ali tome se protivi Sjeverni savez koji drži kako u Afganistanu već postoje mir i sigurnost nakon pada talibana. Unatoč tome, čelnik izaslanstva Sjevernog saveza, Younus Qanooni kaže da bi njegova organizacija mogla pristati na razmještanje međunarodnih snaga ako bi one bile dio većeg mirovnog paketa: "Jednom kad se uspostave tradicionalni mehanizmi vlasti i ako to bude zahtjevalo nazočnost međunarodnih mirovnih snaga mi smo na to spremni. Nećemo se tome protiviti."

Međutim, tranzicijski mehanizam o kojem govori gospodin Qanooni neće biti uspostavljen za još tri do šest mjeseci. Čelnik izaslanstva Sjevernog saveza izjavio je da bi sporazum o prijelaznoj vladi mogao biti postignut do subote.

XS
SM
MD
LG