Linkovi

Kolaps Enrona (29/11/01) - 2001-11-29


Svi američki dnevnici, sve novinske agencije, TV i radijske mreže za udarnu temu imaju situaciju u najvećoj svjetskoj energetskih tvrtki Enron. Naime, ta velika korporacija, koja je posljednjih pet godina često spominjana i u Hrvatskoj, odjednom se našla pred kolapsom.

Financijski svijet nervozno promatra kako se najveća američka energetska kompanija, Enron Corp., ljulja na rubu kolapsa strahujući da bi s time povezan pritisak na američke banke mogao usporiti nastojanja za globalnim gospodarskim oporavkom.

Raste strah da bi jedna od najvećih korporacijskih propasti u američkoj povijesti mogla potresti vrijednosti burzovnih dionica u Aziji i Europi nakon što nanese štetu Wall Streetu. Enronove dionice, koje su u kolovozu prošle godine vrijedile 90 dolara, pale su jučer na samo 61 cent nakon što je konkurentska tvrtka – Dynegy Inc. – koja je većinskom kupovinom Enronovih dionica trebala zapravo spasiti tu kompaniju od propasti, objavila da odustaje od tog poteza. Prije te obavijesti vrijednost jedne Enronove dionice iznosila je 19 dolara, da bi na kraju radnog dana pala na 61 cent. U samo jednom danu prodato je više od 300 milijuna Enronovih dionica od kojih je svaka prije nekoliko godina vrijedila 90 dolara!

Agencije za rangiranje sada stavljaju Enronove dionice u takozvani junk status, što je najniži mogući status, a Enron ga je dobio zbog bojazni da bi taj najveći kupac i prodavač prirodnog plina u Sjedinjenim državama mogao bankrotirati.

Poslovi u Hrvatskoj

Enron posluje u najmanje 20 zemalja diljem svijeta, ima 21. tisuću zaposelnika, a od prije pet godina prisutan je i u Hrvatskoj kada su potpisani prvi sporazumi, da bi, nakon velikih problema, prošle godine bili potpisani novi ugovori s Hrvatskom Elektroprivredom. 1996.godine potpisan je Memorandum o razumjevanju da će Enron projektirati, izgraditi i upravljati plinskom elektranom Jertovec.

Prvi ugovor je potpisan tri godine kasnije. Bilo je dogovoreno da Enron financira i izgradi tu elektranu, da je koristi 20 godina nakon čega bi ona postala vlasništvo HEP-a. Nakon brojnih problema s potpisanim ugovorima, koje su mnogi smatrali štetnim za Hrvatsku, vlada premijera Račana potpisala je pet novih ugovora pokušavajući postojeću situaciju učiniti povoljnijom po hrvatske interese.

Ako Enron bankrotira, zasigurno neće doći ni do izgradnje elektrane Jertovac, a za sada nema ni podataka koliko bi, u tom slučaju, Hrvatska bila financijski oštečena. Jedinu izjavu je dao ministar gospodarstva Goranko Fižulić koji je naglasio da eventualni stečaj Enrona neće omesti najavljenu privatizaciju INA-e i Hrvatske Elektroprivrede.

Primjer "financijske oluje"

Današnji uvodnik New York Timesa tvrdi da je Enron savršen primjer onoga što se zove financijska oluja: Moćna kompanija, koja je bila vrlo impresionirana slikom o vlastitoj snazi i inventivnosti, o svojoj jedinstvenoj misiji i genijalnosti, isto je toliko zazirala od obveza da se u potpunosti drži knjigovodstvenih pravila piše New York Times. Dodajte k tomu poludjele ulagače, burzovne analitičare, novinare i knjigovodje koji nisu željeli dopustiti da nedostatak transparentnosti stane na put vrtoglavom rastu vrijednosti dionica kompanije. Kad sve to zbrojite – dobijete Enron, piše New York Times.

Nekada slavljena kao jedna od najuspješnijih firmi sada može postati jedan od najvećih stečajnika u povijesti. Enronovi čelnici su priznali da su preuveličali profit iz posljednjih pet godina za čitavih 600 milijuna dolara. Uz to, ne tako davno demokrati u Washingtonu bili su zabrinuti mogu li bliske veze izmedju generalnog menadžera Enrona Kennetha Laya i Georga Busha toj kompaniji dati preveliki utjecaj.

Enron je, naime, posljednjih godina uveliko i agresivno lobirao da se ograniče regulative kako bi se onemogućio javni uvid u sklopljene poslove. Ironično je da je Enron, jedan od šampiona poslovne deregulacije, sada postao najbolji primjer koliko je značajno pojačati javni nadzor nad financijskim podacima pojedinih poduzeća – piše današnji New York Times.

XS
SM
MD
LG