Linkovi

Talibani brzo nestaju (29/11/01) - 2001-11-29


Talibanski čelnici izgubili su vlast. Sada, sudeći prema bizarnim priopćenjima koja daju, čini se da gube dodir s realnošću. Talibanski glasnogovornik Tayab Agha nedavno je rekao da bi Amerikanci trebali “zaboraviti 11. rujna”, aludirajući time na užasne terorističke napade al-Qaide u kojima su ubijene tisuće civila u New Yorku i glavnom gradu Washingtonu. U medjuvremenu, talibanski čelnik mula Muhamed Omar, koji se sada skriva, pozvao je na uništenje Sjedinjenih država i svih njenih saveznika. Ustvari, talibani i teroristi al-Qaide su oni koje se uništava.

Kunduz, na sjeveru Afganistana, sada je u rukama Sjevernog saveza. Na jugu, naoružana paštunska plemena zauzela su strateški važan grad Takteh Pol, oko 40 kilometara od talibanskog uporišta Kandahara. Talibani su sada odsječeni od ključnog opskrbnog pravca iz Pakistana. ... Teroriste al-Qaide, uključujući i njihovog čelnika Osamu bin-Ladena, neumorno progone koalicijske snage predvodjene Sjedinjenim državama. Postoji vjerodostojna, ali još nepotvrdjena informacija da je Mohamed Atef, drugi na ljestvici al-Qaidinog čelništva, ubijen u američkim zračnim udarima izvršenim 14. studenog. Mnogi drugi al-Qaidini teroristi ubijeni su u bombardiranjima i kopnenim napadima kojima je najveći dio Afganistana oslobodjen talibanske vladavine.

Talibanske postrojbe, pa i dio njihovog čelništva, odmetnule su se od mule Omara i njegovih suradnika, terorista iz inozemstva. Mula Mohamed Khaqzar, bivši zamjenik talibanskog ministra unutarnjih poslova, 24. studenog se, kako je javljeno, priključio oporbi. Khaqzar je izjavio da se protivio talibanskim sporazumima s al-Qaidom, ali da ga je nadjačao mula Mohamed Omar te mula Nurudin Turabi, čelnik zloglasne talibanske vjerske policije. Khaqzar je izrazio uvjerenje da su mula Omar i bin-Laden još uvijek u kontaktu unatoč tome što su to talibani zanijekali.

Pozivajući u takozvani “sveti rat” sve manji broj svojih pristaša, mula Omar i Osama bin-Laden, čini se, nemaju interesa da na bilo koji način izravno sudjeluju u borbi protiv koalicije na čelu sa Sjedinjenim državama. Možda to nije iznenadjenje. Orkestriranje terorističkih napada na nenaoružane civile zasigurno je različito od uključivanja u borbu s vojnim snagama. Talibansko čelništvo nastavlja štititi al-Qaidine teroriste. Neka zato podijele i njihovu sudbinu.

XS
SM
MD
LG