Linkovi

Hollywoodu se čini da je pravo vrijeme za ratne filmove (28/11/01) - 2001-11-28


Na bojištu, rat je pravi pakao. U Hollywoodu, međutim, rat je trenutno vruća stvar i to u najboljem smislu riječi. Sineasti su uvjereni da su ratni filmovi upravo ono što će publika posebno emotivno prihvatiti zbog činjenice da su Sjedinjene Države bile napadnute. Pomaže, naravno, i činjenica da Amerikanci ogromnom većinom podržavaju rat protiv terorizma. U predstojećim mjesecima, stoga, u kina stiže poplava ratnih i borbenih filmova.

Brana se otvara već ovog petka, kada se počinje prikazivati film "Iza neprijateljskih linija", studija Twentieth Century Fox, o pilotu-poručniku oborenom u misiji tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Glavnu ulogu tumači Jurgen Vollmer, a premijera je čak pomaknuta unaprijed za više od mjesec dana - prvotno je bila najavljena za siječanj slijedeće godine. Osim ovog filma, ranije nego što je bilo najavljivano počet će se prikazivati još tri velika holivudska projekta. Film "Black Hawk Down", temeljen na knjizi Marka Bowdena o još jednom nedavnom ratnom sukobu - Somaliji, bit će prikazan u posljednjem tjednu prosinca, kako bi se kvalificirao za nominacije za Oskara. U isto vrijeme, i iz istog razloga, počet će se prikazivati i "Charlotte Gray", film u kojemu glavna junakinja odlazi u neprijateljsku pozadinu nakon što je njezina zemlja bila napadnuta. U siječnju, pak, u kina stiže saga o Vijetnamu, s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, "We were soldiers", zatim "Windtalkers" s Nicolasom Cageom, o Navajo Indijancima, šifrantima na Pacifičkom bojištu u Drugom svjetskom ratu, kao i dva strana ratna filma, - vjerojatni kandidati za Oskara za strani film: češki "Tamnoplavi svijet", te bosanski "Ničija zemlja".

Svi su ti filmovi bili planirani nakon ogromnog uspjeha "Spašavanja redova Ryana", Stevena Spielberga, pa su i snimljeni prije terorističkih napada od 11. rujna. Šok u kojemu se Amerika našla nakon tih napada, gotovo je osudio ratne filmove na dugo čekanje premijera - Hollywood je, naime, brinuo kako će javnost prihvatiti takve teme. No, više nema nikakve sumnje u to da val patriotizma traži i herojske filmove.

Rat u Afganistanu, međutim, tvrde poznavatelji prilika, neće se tako skoro pojaviti na velikim ekranima. Kako, pitaju holivudski insajderi, prikazati neprijatelja bez da se uvrijede milijuni nevinih Arapa, odnosno muslimana u svijetu? Uostalom, dodaju, niti jedan studio nije spreman potrošiti i do stotinu milijuna dolara na produkciju filma, kojeg mogu događaji pregaziti i prije nego što dođe do kina.

Da se i ne spominje pitanje memorije publike. Sylvester Stallone je, naime, izrazio želju da napravi još jedan nastavak filma Rambo, koji bi se odigravao u Afganistanu. No, već su se čuli glasovi onih koji se sjećaju da je Rambo, u trećem nastavku, bio u Afganistanu i ratovao kao pravi postvijetnamski junak. Međutim, on je preko nišana gledao sadašnju američku saveznicu, Rusiju, a "heroji", s kojima se borio rame uz rame, bili su muđahedini, islamski fundamentalisti, od kojih su neki kasnije prerasli u talibane.

XS
SM
MD
LG