Linkovi

Kongres ne želi biti zaobiđen u ratu protiv terorizma (28/11/01) - 2001-11-28


"Christian Science Monitor” jutros piše da u Kongresu jača nezadovoljstvo zbog koraka koje je administracija predsjednika Busha poduzela da bi proširila svoje ovlasti za vođenje rata – bez konzultiranja sa zakonodavcima. Kongres – piše bostonski dnevnik – ne želi biti zaobiđen u ratu protiv terorizma. Zakonodavci posebno dovode u pitanje dvije odluke administracije – da vlasti dobiju pravo prisluškivati razgovore između osumnjičenika za terorizam i njihovih odvjetnika, te predsjednikova izvršna uredba koja omogućuje da se strancima optuženim za terorizam sudi pred vojnim tribunalima. Pitanje koje se sada nameće jest – piše "Monitor" – do kojem mjere Kongres može držati izvršnu vlast odgovornom za postupke u vođenju rata.

Iz “Washington Posta” izdvajamo članak koji će sigurno zanimati pušače. Najnovije istraživanje američkog Instituta za rak pokazalo je da cigarete sa smanjenom razinom katrana ne smanjuju rizik od raka. Takve cigarete – upozoravaju znanstvenici – mogu biti opasne baš kao i one obične, jer ih pušači uglavnom puše brže ili udišu dim dublje.

I za kraj – iz najtiražnijeg američkog dnevnika “USA Today” vijest da je Erin Brockovich, neustrašiva tajnica iz odvjetničke kancelarije, koju poznamo iz istoimenog filma s Juliom Roberts, nedavno objavila – i svoju prvu knjigu. Naslov knjige je “Vjerujte mi – Život je borba, ali može se pobijediti”, a pohvalnu kritiku na omotu knjige napisala je sama Julia Roberts.

XS
SM
MD
LG