Linkovi

Ashcroft: U pritvoru još više od 550 osoba u vezi s napadima od 11. rujna (28/11/01) - 2001-11-28


Američki ministar pravosuđa John Ashcroft priopćio je da u okviru istrage rujanskih terorističkih napada njegovo Ministarstvo i dalje drži više od 550 osoba.

Po prvi put u zadnjih nekoliko tjedana, gospodin je Ashcroft izvjestio novinare podatke o osobama koje su u pritvoru. 55 osoba je zadržano zbog optužbi koje potpadaju pod saveznu jurisdikciju. Neke od tih osoba uključene su u skupinu od 548 osoba koje su zadržane zbog kršenja imigracijskih zakona. Ministar pravosuđa je rekao da su uhićenja i privođenja pomogli u spriječavanju novih terorističkih napada na Sjedinjene Države.

“S naših ulica uklanjamo osumnjičene teroriste koji krše naše zakone, kako bismo spriječili daljne terorističke napade. Vjerujemo da držimo i pripadnike al-Qaide i iskoristit ćemo sva ustavna prava kako bi te osumnjičenike zadržali iza rešetki," rekao je.

Predstavnici Ministarstva pravosudja ranije su izvjestili da je nakon terorističkih napada 11. rujna uhićeno, ili zadržano više od tisuću ljudi.

U međuvremenu, u saveznoj državi Michigan, više od 500 arapskih mladića uskoro će primiti pisma kojima ih američke vlasti pozivaju na razgovor. Oni će biti među više od 5 tisuća mladića sa Srednjeg istoka s kojima će savezne vlasti razgovarati u vezi s istragom o terorističkim napadima na New York i Washington.

U pismima koja su upućena na adrese 560 Arapa u području Detroita, naglašava se da se primatelje ne smatra osumnjičenicima u istrazi terorističkih akcija. U Anti-diskriminacijskom vijeću američkih Arapa – čije je sjedište u Washingtonu – ocjenjuju, međutim, da bi se neki od pozvanih na razgovor mogli osjećati kao osumnjičenici.

XS
SM
MD
LG