Linkovi

Rumsfeld: Operacije u Afganistanu ulaze u tešku i opasnu fazu (28/11/01) - 2001-11-28


Unatoč nizu pobjeda američkih i anti-talibanskih snaga na bojišnici, ministar obrane Donald Rumsfeld upozorava da su anti-terorističke operacije u Afganistanu ušle u tešku i opasnu fazu.

Gospodin je Rumsfeld pohvalio uspjehe koji su do sada postignuti u uništavanju talibana i al-Qaide, te u potiskivanju njihovih snaga na vrlo mali broj područja. Ministar obrane je, međutim, naglasio da rizik i opasnost i dalje postoje.

“Još nije gotovo. Trebat će još neko vrijeme. Bit će teško. Bit će opasno. … Ljudi će ginuti, jer opasnosti i rizik tamo i dalje postoje,” ocijenio je.

Tijekom posjeta Tampi, na Floridi, gdje se nalazi Središnje zapovjedništvo, koje upravlja operacijama u Afganistanu, gospodin je Rumsfeld u razgovoru s novinarima rekao da gradovi koje su oslobodile anti-talibanske snage još uvijek nisu potpuno sigurni.

Zapovjednik Središnjeg zapovjedništva u Tampi – general Tommy Franks – priopćio je da su američke snage u Afganistanu identificirale 40 lokacija na kojima su al-Qaidini teroristi, možda, radili na proizvodnji kemijskog, biološkog, ili nuklearnog oružja.

U Pentagonu se, inače, pažnja sve više posvećuje Somaliji kao mogućem odredištu al-Qaidinih terorista koji bježe iz Afganistana. To je nedvosmisleno rekao i ministar obrane Donald Rumsfeld.

“Somalija je zemlja koja je pružala utočište a-Qaidi i – koliko je meni poznato – to još uvijek čini,” kazao je.

I drugi dužnosnici Pentagona tvrde da u Somaliji i dalje postoje logori za vojnu obuku terorista. Oni izražavaju bojazan da bi čelnici al-Qaide mogli iz Afganistana pobjeći upravo u Somaliju. Postoje izvještaji prema kojima američki i saveznički ratni brodovi, kao i zrakoplovi za izviđanje, prate kretanje na moru u području oko Somalije.

General Tommy Franks tvrdi da će čak i oni al-Qaidini čelnici koji uspiju pobjeći iz Afganistana biti zarobljeni, bilo u Somaliji, ili drugdje.

“Ne postoji mjesto gdje mogu otići. Nema mjesta gdje se mogu sakriti. Ukoliko čelnici i pobjegnu iz Afganistana, mi ćemo, jednostavno, nastaviti potragu za njima sve dok ih ne budemo pronašli – a to ćemo zasigurno i učiniti,” kazao je general Franks.

Povezanost Somalije s terorizmom započela je još u vrijeme humanitarne intervencije Ujedinjenih naroda i Sjedinjenih Država u toj zemlji početkom 90-godina.

XS
SM
MD
LG