Linkovi

Prvo Kunduz, a sada Kandahar (28/11/01) - 2001-11-28


Posljednje talibansko uporište na sjeveru Afganistana, Kunduz, pao je 26. studenog u ruke snaga Sjevernog saveza. Predaja grada postala je neizbježna nakon višednevnog masovnog dezerterstva talibanskih snaga te žestokog američkog bombardiranja. Prema izvješćima informativnih medija, stanovnici Kunduza izrazili su dobrodošlicu vojnicima Sjevernog saveza, a u gradu je započelo slavlje.

Talibani su u bijegu i imaju sve manje mjesta gdje se mogu sakriti. Tisuće talibanskih boraca, uključujući stotine stranaca, pobjegle su iz Kunduza dok su snage Sjevernog saveza napredovale kroz sjeverni Afganistan. Medjutim, kada je pad grada postao neminovan, više od tisuću talibana u području Kuduza se predalo. Kako je jedan od njih rekao “Nismo imali drugog načina nego da prebjegnemo”.

Bez Kunduza, jedini veliki grad koji je još uvijek u rukama talibana je Kandahar, gdje se snage saveza već sukobljavaju s talibanskim postrojbama. Uz to, američke bombe nastavljaju potresati talibanske i al-Qaidine položaje.

Sjedinjene države odlučne su pobijediti u ratu protiv talibana i al-Qaidine terorističke mreže koja ih podupire. Istovremeno, predsjednik George Walker Bush upozorio je da tek predstoji najteža faza misije u Afganistanu. Još uvijek ima terorista na slobodi, a pećinski kompleksi u planinskom području otežat će pronalaženje i uništavanje preostalog dijela al-Qaidine mreže. Unatoč toga, rekao je predsjednik Bush, Sjedinjene države će nadjačati uz pomoć dobrih obavještajnih podataka, odlučne akcije i superiornih vojnih vještina.

Konačna pobjeda nad talibanima i al-Qaidom značit će bolju budućnost za Afgaistan. Afganistanci to uvidjaju. Zbog toga su i pozdravili dolazak američkih vojnika i zračnih snaga. Danas je vrlo mali dio Afganistana pod talibanskom kontrolom.

Kako je to rekao predsjednik Bush, talibani i al-Qaida se nadaju da se mogu skrivati, “dok se mi ne zamorimo. Ali dokazat ćemo im suprotno. Nikada se nećemo zamoriti. I ulovit ćemo ih. Afganistanski narod zaslužuje pravednu i stabilnu vladu . Mi ćemo suradjivati s Ujedinjenim narodima kako bi im pomogli da je izgrade.”

XS
SM
MD
LG