Linkovi

Kučan: Hrvatsko-slovenski odnosi su na uzlaznoj putanji (28/11/01) - 2001-11-28


Pripremljeni sporazum o razgraničenju Hrvatske i Slovenije na moru poštuje staro i prirodno pravo Slovenije na vlastiti izlaz na otvoreno more - rekao je u svom govoru hrvatskom Saboru drugog dana službenom posjetu Hrvatskoj slovenski predsjednik Milan Kučan. Taj sporazum je naišao na oštre kritike u hrvatskoj javnosti i teško je očekivati da bi aktualna vlast mogla dobiti dvotrećinsku večinu potrebnu za njegovo ratificiranje u hrvatskom Saboru.

Hrvatsko-slovenski odnosi su na uzlaznoj putanji - kaže Kučan - a kada je u pitanju globalizacija, slovenski predsjednik zagovara globalnu odgovornost jer, citiramo, “prije ili kasnije, svijet će morati prevladati tradicionalno poimanje nacionalne države i njezine suverenosti. Humanitarne intervencije, Sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije i novi međunarodni kazneni sud glavni su korak prema globalnoj odgovornosti.

Iako je Milan Kučan pozvao zastupnike dviju država da međusobno riješe otvorena pitanja, iz jutrašnjeg razgovora s predstavnicima oporbe, da se zaključiti kako do tog neće doći.

Predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader kaže nakon razgovora s Kučanom: "Naš prijedlog je, ako se ne može postići, a očigledno da ne može, i da postoji, čak me predsjednik Kučan uvjerio i da postoji na slovenskoj strani osjećaj nezadovoljstva u dijelu javnog mijenja s ovim sporazumom, onda je naš prijedlog da treba ići na međunarodnu arbitražu i da se obje strane obavežu da će prihvatiti rezultat međunarodne arbitraže.”

Predsjednik Kučan se susreo s premijerom Račanom koji o otvorenim pitanjima ističe: "Složili smo se da ono što u ovom trenutku ne treba riještiti, ili ne može se riješiti, kao što je recimo pitanje granica, ne bi trebalo da zaustavi napore dvije zemlje da riješimo ostala pitanja koja su otvorena u interesu ove zemlje kako bi u dobroj atmosferi, i to pitanje granica riješili.”

Tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj novinari nisu bili u prilici postaviti predsjedniku Kučanu ni jedno pitanje. O završenim razgovorima s premijerom Račanom Kučan je izjavio: "Neriješeno pitanje granice u cjelini našim odnosa ne znači da se druga pitanja ne mogu rješavati. Mislim da je potrebno da se vlade dogovore kako dalje oko tog sporazuma, i treba dalje o tome razgovarati.”

XS
SM
MD
LG