Linkovi

Terorizam i organiziran kriminal - glavni neprijatelji zapadne civilizacije (28/11/01) - 2001-11-28


Danas je u Zagrebu u organizaciji ministarstava unutarnjih poslova i pravosuđa te UN-ovog centra za kontrolu droge, Centra za međunarodnu prevenciju kriminala i veleleposlanstva Sjedinjenih Država otvoren četverodnevni skup na temu borbe protiv organiziranog kriminala i korpcije.

Otvarajući ovaj međunarodni seminar, hrvatski ministar unutarnjih poslova Šime Lučin je istakao: “Organizirani kriminal uz terorizam za nas predstavljaju one dvije stvari koje u temeljima podrivaju zapadnu civilizaciju i demokraciju. I zapravo sva demokratska društva imaju obvezu da se bore protiv organiziranog kriminala i terorizma.”

Protiv organiziranog kriminala ni jedna država se ne može boriti samostalno, kaže Lučin, a Hrvatska specifičnost je i u dugoj granici, Stoga je “…neophodna suradnja s policijom i s pravosuđem kako Bosne i Hercegovine tako i Republike Jugoslavije" - rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova.

Zato su prioriteti hrvatske policije “…formiranje granične uprave, odnosno uprave za graničnu policiju. Isto tako jedan od prioriteta jeste i tehničko opremanje te granice.”

Neki će se sigurno pitati zašto je borba protiv organiziranog kriminala i terorizma stavljena u istu razinu rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Patrick Moon i odmah ponudio odgovor: “Odgovor je jednostavan. Organizirani kriminal i terorističke ćelije koriste iste metode pranja novca, koriste iste slabosti u pravosuđu i obavještajnom sustavu. A mogu se udružiti u pripremi i izvršenju svojih operacija.”

XS
SM
MD
LG