Linkovi

Stigli marinci (27/11/01) - 2001-11-28


Američki marinci spustili su se u Afganistan. Dok se spremao da svoje ljude povede u akciju, bojnik Christopher Bourne kazao im je: “Prije šezdeset godina, Sjedinjene su Države napadnute u Pearl Harboru. Devet mjeseci kasnije marinci su se iskrcali na Guadalcanalu. Prije jedanaest tjedana naša je zemlja bila ponovno napadnuta. Ovo je” – kazao je bojnik Bourne – “vaš Guadalcanal”.

Prisutnost američkih marinaca predstavlja novu fazu u ratu protiv terorizma. Do sada je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama uglavnom bila usredotočena na izvođenje zračnih udara usmjerenih na uništavanje talibana i al-Qaidine terorističke infrastrukture i osiguravanje zračne podrške borcima Sjevernog saveza. Teško naoružane snage marinaca došle su s amfibijskog broda razmještenog u Arapskom moru. Marinci su se spustili u Afganistanu, a da nisu naišli na otpor, s ciljem uspostavljanja – kako je rekao ministar Donald Rumsfeld – operativne baze iz koje bi mogli izvoditi niz aktivnosti. Gospodin Rumsfeld je naglasio da marinci nisu u Afganistanu u svojstvu okupirajuće sile. General James Mattis, zapovjednik marinaca, izjavio je: “Sve je prošlo bez bilo kakvih problema” – dodajući – “Podržavat ćemo napore afganistanskog naroda da se oslobodi od terorista i onih koji podržavaju teroriste.”

Zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz kazao je da su nedavni događaji u Afganistanu doveli do toga da je Osama bin Laden danas “čovjek u bijegu”. Prije terorističkih napada od 11. rujna, talibani su okupirali 90 posto afganistanskog teritorija. Danas talibani i al-Qaida kontroliraju manje područje oko Kabula i izolirane džepove u drugim dijelovima zemlje. Vjeruje se da se Osama bin Laden sakriva u jednoj od brojnih afganistanskih pećina. “Ovo je čovjek,” kazao je gospodin Wolfowitz, “kojega napuštaju isti oni ljudi koji su ga donedavno štitili.”

Sjedinjene Države ponudile su nagrade za hvatanje Osame bin Ladena – živog ili mrtvog – u vrijednosti do 25 milijuna dolara. Sada, kada su u Afganistan sletjeli američki marinci, bin Laden i njegovi teroristi sučeljeni su s još ozbiljnijom prijetnjom. Vrijeme im ističe.

XS
SM
MD
LG