Linkovi

Odnosi Slovenije i Hrvatske na visokoj  razini (27/11/01) - 2001-11-27


Odnosi Slovenije i Hrvatske na visokoj su razini unatoc pojedinim otvorenim pitanjima, ocijenili su danas predsjednici Milan Kucan i Stipe Mesic. Slovenski predsjednik jutros je doputovao u dvodnevni sluzbeni posjet Hrvatskoj, drugi od 1992. kada su dvije drzave uspostavile diplomatske odnose.

Predsjednik Slovenije u Zagreb je stigao na poziv hrvatskog predsjednika koji ga je prijepodne primio u svom uredu na Pantovcaku. Nakon razgovora obojica su se predsjednika slozila da su odnosi njihovih drzava na visokoj razini. Slovenski predsjednik kazao je da su odnosi na najvisoj razini od 1991. kada su se Slovenija i Hrvatska medjusobno priznale. "Od tada smo imali uspona i padova, sto je uvijek bilo na stetu obje zemlje" - rekao je Milan Kucan.

Problem koji trenutno najvise opterecuje odnose Ljubljane i Zagreba je sporazom o granici kojeg su u srpnju podprle obje vlade ali je izostala podrska hrvatskog Sabora. Stajalista dvaju parlamenata o ratifikaciji sporazuma i dalje su znacajno razlicita. Slovenski predsjednik Kucan smatra da je sporazum o granicama dobar kompromis koji balansira vitalne interese obje drzave a neprihvacanje bi, ocjenjuje, moglo ugroziti bilateralne odnose kao i reputaciju obiju zemlje.

Obojica predsjednika smatraju da medjunarodna arbitraza nije u interesu ni Ljubljane ni Zagreba, iako predsjednik Kucan vjeruje da nerijesena pitanja s Hrvatskom nece utjecati na slovensko prikljucenje EU i NATO-u.

Predsjednik Hrvatske Stipe Mesic kazao je da vlade trebaju nastaviti traziti rjesenje u kojem nece biti pobjednika i porazenih.. "Mislim tu u prvom redu na utvrdjivanje medjunarodne granice u Piranskom zaljevu. Vlade dviju zemalja koje su do sada obavile dobar posao trebaju taj posao nastaviti i kada bude moguce i uspjesno zavrsiti" - rekao je predsjednik Mesic.

Dio vladajucih i stranaka opozicije u Hrvatskoj protivi se rjesenju kojeg su premijeri Ivica Racan i Janez Drnovsek dogovorili u srpnju. Prema dogovoru koji u Saboru nema potrebnu vecinu, Slovenija dobiva tri cetvrtine Piranskog zaljeva i izlaz na otvoreno more preko koridora koji ce presjecati hrvatske teritorijalne vode a u kojem vrijedi rezim plovidbe kojeg su lani dogovorile Italija, Slovenija i Hrvatska. Hrvatska zadrzava direktnu granicu s Italijom. Sporazumom je rijesen i sporni dio kopnene granice u donjem toku rijeke Dragonje gdje je crta povucena u kanalu Svetog Odorika pri cemu je Hrvatska dobila cetiri sela, a njihovi stanovnici odredjene beneficije i mogucnost dobivanja slovenskog drzavljanstva. "Sporazum je dobar kompromis je ostavlja po strani rasprave o kopnenoj granici. Ta bi rasprava otvorila povijesna, pravna i politicka pitanja koja bi dodatno mogla zakomplicirati odnose dviju drzava" - rekao je predsjednik Kucan.

Predsjednika Slovenije jutros je primio nadbiskup zagrebacki Josip Bozanic, a sutra ce razgovarati s premijerom, predsjednikom Sabora i predsjednicima opozicijskih stranaka.

XS
SM
MD
LG