Linkovi

Počela konferencija posvećena budućnosti Afganistana (27/11/01) - 2001-11-27


Dok se u samom Afganistanu još uvijek vode žestoke borbe protiv terorista, danas je u Bonnu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih započela s radom konferencija posvećena političkoj budućnosti ove zemlje na kojoj su se okupili predstavnici svih političkih skupina na koje međunarodna zajednica vrši pritisak da formiraju široku koalicijsku vladu.

Oko 30 izaslanika iz četiri različite anti-talibanske grupe poslušali su njemačkog ministra vanjskih poslova Joschku Fischera koji ih je podsjetio da imaju odgovornost postići konsenzus o unutarnjem uredjenju Afganistana. "Pozivam vas da uspostavite zaista povijesni kompromis kojim će se osigurati bolja budućnost za vašu rascjepkanu zemlju i njene stanovnike. Međunarodna zajednica se pripremila za takav korak".

Medjutim, gospodin Fischer kaže da spremnost međunarodne zajednice ovisi o postizanju dva glavna uvjeta. "Prvo, sporazum o obvezujućim pravilima za miran politički proces i o široko zastupljenoj prijelaznoj vladi. Drugo, poštivanje i zaštita ljudskih prava što uključuje jamčenje prava i digniteta žena".

Izaslanici iz Afganistana razgovaraju iza zatvorenih vrata pod nadzorom Ujedinjenih naroda, a u medjuvremenu se na njih vrši snažan medjunarodni pritisak da pronađu zadovoljavajuće rješenje. Američki promatrači i predstavnici Europske unije obećavaju veliku pomoć u obnovi zemlje, ukoliko politički čelnici postignu konsenzus o vladi koja bi predstavljala sve etničke skupine. Zapadni promatrači kažu da je od ključnog značaja za takav dogovor uloga Paštu naroda, jer Sjevernim savezom, najačom vojnom skupinom, dominiraju Tađici i Uzbeci.

Isto tako, u procesu pomirenja treba odrediti ulogu bivšeg afganistanskog kralja Mohammada Zahira Shaha. Ujedinjeni narode, također, žele da se afganistanski izaslanici slože oko nazočnosti međunarodnih vojnih snaga koje bi jamčile sigurnost u toj zemlji, jer će time znatno pomoći u dopremi i podjeli humanitarne pomoći te obnovi zemlje.

XS
SM
MD
LG