Linkovi

Teroristički napadi kao poticaj rasne mržnje (27/11/01) - 2001-11-27


Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” jutros piše da brojne organizacije koje šire rasnu mržnju diljem Sjedinjenih Država koriste terorističke napade od 11. rujna da bi regrutirale nove članove i pristaše. Na njihovim web stranicama za napade se najčešće optužuju Židovi, a kao glavni uzrok napada spominje se imigracija. Prema procjenama, u Sjedinjenim Državama djeluje oko 600 takvih ekstremističkih organizacija, a njihove stavove podržava oko 8 posto Amerikanaca.

“Christian Science Monitor” da se, s ulaskom rata protiv terorizma u novu fazu, mnogi američki saveznici pitaju – koliko i što doprinijeti međunarodnoj kampanji. Japanska i njemačka javnost se, primjerice, oštro protivi sudjelovanju njihovih snaga u borbama; a Rusija uopće ne planira sudjelovati u mirovnim operacijama u Afganistanu. Postavlja se pitanje – tko će predvoditi obnovu Afganistana, koja bi – piše bostonski dnevnik – vjerojatno trebala biti povjerena nekoj trećoj zemlji, s obzirom na američke vojne operacije u zemlji.

Iz istog lista izdvajamo i jedan zanimljiv prilog s domaće scene. Kako piše “Monitor”, američki Vrhovni sud danas će razmatrati sljedeće pitanje – predstavlja li glasno čitanje ocjena koje su učenici dobili na testovima kršenje njihove privatnosti? Slučaj je pokrenut kada je izvjesna Kristja Falvo, majka iz Oklahome tužila lokalnu školu zbog ovakve prakse. Naime, njeno je dijete, zaostalo u razvoju, pohađalo redovitu nastavu, pa su mu se ostali učenici, zbog loših ocjena, koje su se čitale naglas, neprestano izrugivali.

XS
SM
MD
LG