Linkovi

Helikopteri američkih marinaca napali konvoj vozila (27/11/01) - 2001-11-27


Helikopteri američkih marinaca napali su kolonu oklopnih vozila u južnom Afganistanu. To je bila prva oružana akcija američkih marinaca koji su se u ponedjeljak kasno navečer iskrcali u Afganistanu i uspostavili bazu nedaleko od Kandahara. Prema riječima glasnovornika marinaca, heliopteri tipa “kobra” uništili su nekoliko od 15 vozila iz konvoja u kojem je bilo i tenkova. Ta se kolona kretala u blizini pustinjskog uzletišta koje se sada koristi kao marinska baza. Međutim, američki glasnogovornik odbio je kazati je li se radilo o talibanskoj koloni ili vozilima koja su pripadala al-Qaidi. Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je, u međuvremenu, da je misija marinaca u Afganistanu - pojačavanje pritiska na talibane i al-Qaidu.

"Njihov je cilj da uspostave isturenu bazu za daljnje operacije kojima će se vršiti daljni pritisak na talibanske snage u Afganistanu kako se one i teroristi al-Qaide ne bi mogle slobodno kretati", kazao je gospodin Rumsfeld. Dužnosnici u Pentagonu kažu da se talibani možda pripremaju za dugu borbu u Kandaharu. U međuvremenu, Britanija je priopćila da upućuje nekoliko tisuća vojnika u Afganistan. Britanski ministar obrane Geoffrey Hoon izjavio je da je do te odluke došlo nakon ohrabrujućeg razvoja događaja na terenu.

Na sjeveru Afganistana, u zatvoru Sjevernog saveza u Mazar-i-Shariffu, i dalje se nastavljaju sukobi između zarobljenih talibana i pripadnika al-Qaide s jedne, te snaga Sjevernog saveza s druge strane. Očevici kažu da su zarobljenici otvorili vatru iz raketnih bacača iz jedne zatvorske tvrđave. U jučerašnjim sukobima ubijeno je gotovo 300 zarobljenih Pakistanaca, Čečena i Arapa. U međuvremenu, američki su dužnosnici priopćili da su u eksploziji zalutale američke bombe nedaleko od zatvora u Mazar-i-Sharifu ranjena petorica američkih vojnika.

U Bonnu danas započinje konferencija o političkoj budućnosti Afganistana na kojoj će sudjelovati 28 izaslanika iz te zemlje. Očekuje se da će Sjeverni savez imati najveći utjecaj na skupu koji se održava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, prvenstveno zbog toga što njegove snage kontroliraju Kabul i veći dio Afganistana. Jedan visoki zapadni diplomat izjavio je da afganistanske frakcije ne mogu očekivati novac za obnovu ratom poharane zemlje ako ne postignu dogovor oko uspostave široko utemeljene vlade.

XS
SM
MD
LG