Linkovi

Bush upozorava Irak i Sjevernu Koreju (27/11/01) - 2001-11-27


Predsjednik Bush je upozorio Irak i Sjevernu Koreju da će se suočiti s posljedicama ako se otkrije da proizvode oružje za masovno uništavanje. Predsjednik je rekao da Saddam Hussein treba dokazati svijetu da ne proizvodi biološko, kemijsko ili nuklearno oružje.

"On treba dopustiti inspektorima da se vrate u zemlju kako bi nam pokazao da ne razvija oružja za masovno uništenje."

Irak se već duže vremena nalazi na State Departmentovom popisu zemalja koje sponzoriraju terorizam. Predsjednik Bush je jasno dao do znanja da će iz tog razloga Sjedinjene Države nastaviti pozorno pratiti Irak i druge zemlje za koje se vjeruje da pokušavaju proizvesti oružje za masovno uništavanje.

"Ako proizvedu takvo oružje koje će biti uportrebljeno za teroriziranje drugih zemalja, onda će ih se držati odgovornima."

Irak je protjerao inspekcije Ujedinjenih naroda za oružje u drugoj polovini 1998. godine. Na novinarsko pitanje što bi se moglo dogoditi ako bi Sadam Hussein nastavio s odbijanjem njihovog povratka predsjednik je odgovorio: “Vidjet će”.

u međuvremenu, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda započelo je rasprave iza zatvorenih vrata na kojima se odlučuje sudbina iračkog programa “nafta za hranu”. U sklopu tog programa Irak, uz kontrolu svjetske organizacije, izvozi naftu kako bi dobijena sredstva mogao upotrijebiti za nabavku humanitarnih potrepština. Kao i prilikom posljednjih rasprava o produženju tog programa, krajem lipnja i početkom srpnja, Britanija i Sjedinjene Države predlažu promjenu režima sankcija tako da se ublaže sancije na robu namijenjenu iračkim civilima, a postrože sankcije na uvoz vojne opreme. Irak se, sa svoje strane, tome protivi. Bagdad, štoviše, kaže da će u potpunosti odustati od spomenutog programa ako dođe do bilo kakvih promjena. Diplomati kažu da je kompromis moguć ako se program produži po trenutnim uvjetima, a Vijeće sigurnosti obeća da će nastaviti raditi na promjenama.

XS
SM
MD
LG