Linkovi

Europski parlament nezadovoljan suradnjom Hrvatske s haaškim Tribunalom? (27/11/01) - 2001-11-27


Postoji mogućnost da je Europski parlament nezadovoljan suradnjom Hrvatske s haaškim Tribunalom za ratne zločine u slučaju Gotovina odlučio usporiti proceduru ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Hrvatske.

Europski Parlament odgodio je rutinski posao obećan za plenarno zasijedanje koje se od danas održava u Bruxellesu, potvrdu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Hrvatskom. Službeno je tumačenje odgode prezaposlenost parlamentaraca i informacija da jedan od parlamentanrih odbora, onaj za industriju i vanjsku trgovinu, ima navodno neke primjedbe na dio Sporazuma o gospodarskim vezama EU i Hrvatske.

Diplomatskim je predstavnicima RH u Bruxellesu rastumačeno da će ovaj u svakome pogledu formalni čin – svodi se na dizanje ruku – na red doći već na idućem okupljanju parlamentaraca za dva tjedna u Strasbourgu.

Neslužbene su informacije diplomatskih krugova u gradu nešto drugačije od poznatog obrazloženja. Parlament je nezadovoljan suradnjom Hrvatske s haaškim Tribunalom za ratne zločine. Manjkava suradnja vezuje se za slučaj Ante Gotovine za koga su hrvatske vlasti i službeno informirale haaški Tribunal da se više ne nalazi na teritoriju zemlje.

Tribunal, prema izjavi glasnogovornice Tužiteljstva, neizručenje Gotovine tretira kao “nesuradnju vlasti RH s Tribunalom”, što glavna tužiteljica namjerava spomenuti u svome izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

Slične je poteškoće s ratifikacijom svog Sporazuma imala i još ima Makedonija i odlaganje prihvaćanja sporazuma po parlamentima članica Unije Skopju se također pravda prezauzetošću, nedostatkom vremena ili tehničkim problemima. U slučaju da i sljedeća sjednica Europskog Parlamenta propusti – naravno, iz tehničkih razloga i zbog prenatrpanog programa - odobriti Sporazum, to će već predstavljati očit dokaz obnavljanja tihih sankcija Hrvatskoj, a time i usporavanja procesa njenog približavanja Uniji.

XS
SM
MD
LG