Linkovi

Odvjetnici Pavla Strugara traže privremeno oslobađanje (26/11/01) - 2001-11-26


Odvjetnici umirovljenog generala Petra Strugara zatražili su od haaškog Tribunala za ratne zločine privremeno oslobađanje njihovog klijenta. Pavle Strugar optužen je za ratne zločine počinjene prilikom opsade Dubrovnika i ratne kampanje po dubrovačkom zaleđu. Nakon objavljivanja zapečaćene optužnice, Strugar se dobrovoljno predao Tribunalu i sada se nalazi među 50 osoba u UN jedinici za pritvor Scheveningen.

Strugarovi odvjetnici Vladimir Petrović i Goran Rodić pozivaju se na dosadašnju Tribunalovu praksu – privremeno su na slobodu pušteni neki od optuženih pri čemu je haaški kazneni sud naročito vrednovao činjenicu da su se oni dobrovoljno predali Tribunalu. Među njima je i nekadašnja politička čelnica Republike Srpske Biljana Plavšić, koja je privremeno oslobođena uz garancije Beograda.

U pismu Tribunalu odvjetnici ističu da je Strugar prvi građanin SRJ koji se dobrovoljno predao kaznenom sudu, da u potpunosti priznaje njegov autoritet, da je riječ o starijoj osobi slaboga zdravlja te stoga umirovljeni general nakon jedne operacije bubrega i potrebe drugog kirurškog zahvata ne može predstavljati nikakvu opasnost ni svjedocima niti žrtvama, argumentira se u pismu. Zahtjev za privremenim oslobađanjem popratila je garancija crnogorske Vlade. Zahtjev će razmotriti jedno od sudskih vijeća Tribunala, saslušati argumente i Tužiteljstva i obrane, nakon čega će se objaviti odluka.

XS
SM
MD
LG