Linkovi

Kako do pomirenja u Afganistanu? (26/11/01) - 2001-11-26


Ujedinjeni narodi planiraju dovesti čelnike afganistankih etničkih i političkih frakcija u Bonn, u Njemačkoj, gdje će sutra započeti razgovori o formiranju prijelazne vlade u Afganistanu. U međuvremenu, žestoke borbe između talibana i Sjevernog saveza nastavljaju se. Naša izvjestiteljica nedavno je posjetila prve linije bojišnice blizu Kabula gdje je vidjela da vojnici obje strane, dok ratuju, istodobno razgovaraju o pomirenju.

U gradu Maidan-Shahru, 35 kilometara jugozapadno od Kabula, sada vlada mir nakon višednevnih borbi između postrojbi Sjevernog saveza i talibanskih vojnika u povlačenju. Borbe su izbile kada su vojnici Sjevernog saveza pokušali napredovati u područje iz kojeg se talibani još nisu povukli. Unatoč talibanskom protunapadu, zapovjednici Sjevernog saveza kažu da su ostvarili svoj cilj u Maidan-Shahru jer su uvjerili velik broj talibanskih boraca da promijene stranu. Sada nekoliko talibanskih prebjega čuva stražu na bojišnici, ali na strani Sjevernog saveza. Jedan od njih, Paštun Gul Muhamed kaže da je promijenio stranu jer vjeruje da čelnici Sjevernog saveza neće pokušati samostalno obnašati vlast u Kabulu, već da će dopustiti uspostavljanje široko utemeljene koalicijske vlade.

Gul Muhamed kaže da je njegova najveća bojazan da će Paštuni biti isključeni iz vlasti. Ako se to dogodi, kaže on, ponovno će izbiti borbe u Maidan-Shahru. Čelnici Sjevernog saveza kažu da Paštuni sudjeluju u obnašanju vlasti, te da su dobrodošli čak i bivši talibanski čelnici, ali talibani - ne. Prijatelj Gul Muhameda, Sawar Khan, također je prebjegao na stranu Sjevernog saveza. On se nada da će u Afganistanu doći do pomirenja, ali ne vjeruje Sjevernom savezu.

Sawar Khan kaže da se do sada održava mir u gradovima pod kontrolom Saveza, ali nije siguran da će takvo stanje potrajati. U obliženjem području situacija je napeta oko ceste na kojoj su lokalni talibani i zapovjednici Sjevernog saveza pregovarali o uvjetima predaje. Uz smiješak, zapovjednici su okončali sastanak izjavom da će obje strane surađivati na uspostavljanju mira u zemlji. Međutim, vožnja kroz brda oko Maidan-Shahra pokazuje koliko su mir i dobra volja krhki. U ophodnji cestom mogu se vidjeti kamioni naoružani teškim strojnicama i 40-milimetarskim minobacačima. Vojnici Saveza patroliraju unatoč minskim poljima u tom području. U jarku sa strane ceste nalazi se jedno vojno vozilo koje je nedavno pogođeno raketom iz bacača. Ono je još jedan podsjetnik kako je osjetljiv mir u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG