Linkovi

USA Today: Bin Ladenu suditi pred međunarodnim tribunalom (26/11/01) - 2001-11-26


Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” donosi članak o eventualnom suđenju Osami bin Ladenu. Stručnjaci tvrde da bi, politički, za Sjedinjene Države bilo najbolje kada bi se bin Ladenu sudilo pred međunarodnim sudom po uzoru na sud u Nurnbergu. Takav bi postupak – smatra se – također onemogućio bin Ladenove pokušaje da se predstavi kao mučenik. Međunarodni bi sud – predlažu stručnjaci – trebao uključivati i predstavnike Britanije, Rusije i Pakistana te svih zemalja koje su pretrpjele štete zbog bin Ladenovih terorističkih aktivnosti.

“Los Angeles Times” jutros piše o Operaciji Whitecoat”, u kojoj su, između 1954. i 1973, stotine američkih vojnika izložene nizu ozbiljnih bolesti, kako bi se doznalo što više o oblicima širenja bioloških agensa. Svi vojnici sudjelovali su u programu dobrovoljno. Svi su bili adventisti sedmog dana, kojima vjera nije dozvoljavala sudjelovanje u borbama, pa su u vojsci uglavnom bili bolničari. Eksperimenti nisu odnijeli niti jedan život, a stručnjaci ukazuju da su dali dragocjene podatke koji su nedavno korišteni protiv širenja bedrenice.

New York Times piše da se Amerikanci, koji su se u tjednima nakon terorističkih napada masovno okretali vjeri, sada vraćaju svojim ustaljenim vjerskim navikama. U protekla tri desetljeća, između 39 i 43 posto Amerikanaca redovito je odlazilo u crkve. Nakon terorističkih napada, taj je udio porastao na 47 posto, no sada je ponovno pao na 43 posto. Upućeni smatraju da napadi nisu potkopali ustaljenu vjersku ravnotežu nacije – četvrtina stanovništva je religiozna, četvrtina je svjetovna, a četvrtina je “blago zainteresirana za vjeru”.

“Christian Science Monitor” se jutros pita hoće li se nastaviti trend davanja darežljivih donacija dobrotvornim društvima, koji je popratio napade od 11. rujna. Prošle godine, korporacije, zaklade i pojedinci donirali su oko 203 milijarde dolara za dobrotvorne svrhe, a vjeruje se da će ove godine ukupna vrijednost donacija biti nešto viša. Dobrotvorne organizacije sučeljene su, međutim, sa sljedećim problemom – većina prikupljenih sredstava odlazi obiteljima žrtava terorističkih napada, a, kako je gospodarstvo u sve lošijem stanju, sve je veći broj onih diljem zemlje kojima je pomoć potrebna.

XS
SM
MD
LG