Linkovi

Sutra počinju pregovori o post-talibanskoj vlasti (26/11/01) - 2001-11-26


Predstavnici afganistanskih frakcija i organizacija u egzilu sutra započinju razgovore o sastavljanju prijelazne post-talibanske vlade u Bonnu. Vjeruje se da će ti razgovori, čiji su pokrovitelj Ujedinjeni narodi, biti prilično teški.

Razgovori o političkoj budućnosti Afganistana počinju sutra u hotelu Petersberg u bivšem glavnom gradu Njemačke. Razgovori su trebali početi tijekom vikenda, no dva puta su odgođeni kako bi se sudionicima dalo dovoljno vremena da stignu u Bonn. Ujedinjeni narodi su priopćili da će najnovija odgoda omogućiti održavanje preliminarnih diskusija, što je – kažu diplomati – znak da će glavne rasprave biti teške. U razgovorima će sudjelovati predstavnici raznih afganistanskih skupina i organizacija. Bivši predsjednik Burhanudin Rabani, koji kaže da je još uvijek međunarodno priznati šef države, imat će svoje predstavnike u Bonnu.

Na razgovorima će biti zastupljeni i Sjeverni savez, te Tadžici, Hazari i Uzbeci. Svoju delegaciju u Njemačku šalje i bivši kralj Zahir Šah, a bit će tu i predstavnici najveće afganistanske etničke skupine – Paštuna. Borba za prevlast u novoj vladi već je počela. Pakistan je jasno pokazao da ne želi vladu u kojoj će dominirati Sjeverni savez, koji uživa podršku Rusije i Irana.

XS
SM
MD
LG