Linkovi

Obnova Afganistana (27/11/01) - 2001-11-26


Sada kada se teroristi talibani i pripadnici al-Qaide povlače, afganistanski narod, koji tako dugo vremena pati, počinje uzimati svoju budućnost u svoje ruke. Medjutim, Afganistancima će trebati velika pomoć iz inozemstva.

Kao prvi korak u nastojanjima za obnovu, dužnosnici iz više od dvadeset zemalja susreli su se 20. studenog u američkom Državnom tajništvu. Uz Sjedinjene Države, u one koji predvode kampanju spadaju i Japan, Saudijska Arabija, te zemlje članice Europske unije. Spomenute zemlje su užurbane kako bi se Afganistanu dostavila pomoć koja će spasiti ljudske živote. Prošli mjesec, predsjednik George Walker Bush najavio je dodatnih 320 milijuna dolara pomoći afganistanskim izbjeglicama u susjednim zemljama kao i raseljenim osobama u Afganistanu.

Pojačanje humanitarne pomoći od vitalnog je značenja za Afganistance kako bi prebrodili zimu. Medjutim, takodjer je važno gledati i dalje od neposrednih potreba za rehabilitaciju i obnovu zemlje. Davno prije sadašnjeg sukoba, Afganistan je bio poharan desetljećem sovjetske okupacije, nakon koje su uslijedile godine gradjanskog rata i talibanskog režima.

Kako bi se izvršilo obnovu u opsegu u kojem je to potrebno, Afganistan mora imati stabilnu, kompetentnu vladu. Mora se uspostaviti prijelazna politička vlast. A takva vlast bi trebala voditi prema uspostavljanju široko utemeljene vlade koja bi predstavljala sve gradjane u zemlji – ljude svakog etničkog podrijetla i regije, žene i muškarce. Zaista, kako je to rekao državni tajnik Colin Powell, “moramo osigurati da žene igraju važne uloge kao planeri, kao oni koji provode politiku, ali i oni koji od nje imaju koristi.”

Nakon terorističkih napada od 11. rujna, Sjedinjene Države su jasno rekle da će krenuti za Osamom bin-Ladenom i teroristima njegove al-Qaide. I, ukoliko talibanski režim ne bude suradjivao, Sjedinjene Države će se okrenuti i protiv njega. Medjutim, dok talibanski režim tone u povijest, rekao je državni tajnik Powell, Sjedinjene Države i sve druge zemlje imaju “ogromnu obvezu da ne ostave afganistanski narod na cjedilu, da ih ne iznevjere, kako je to bio slučaj u prošlosti.” Sjedinjene Države neće iznevjeriti Afganistan. Sjedinjene države su odlučne pomoći afganistanskom narodu da obnovi svoju zemlju.

XS
SM
MD
LG