Linkovi

Nova nada za afganistanski narod (26/11/01) - 2001-11-26


Jedna mjera uspjeha vojne kampanje je reakcija oslobođenih. Afganistan je sada oslobođen od brutalne tiranije talibana, na što je većina njegovih stanovnika reagirala s olakšanjem i radošću.

Dnevni život afganistanskog naroda tijekom petogodišnje vladavine talibana bio je tužan. Talibani su rutinski kršili ljudska prava i podvrgnuli afganistanske žene brutalnom tlačenju. Žene nisu smjele raditi izvan svojih domova, niti čak izlaziti iz kuće bez pratnje. Majke su bile izložene batinama ako bi se glasno smijale. Talibani su pokušavali iz svakodnevnog života ukloniti sve oblike zabave i zadovoljstva. Televizija, video rekorderi, filmovi i Internet bili su zabranjeni. Zabranjene su bile i fotografije ljudi i životinja. Talibani su zabranili uvoz niza proizvoda za osobnu uporabu, uključujući lak za nokte, ruž za usne i kravate. Žičani instrumenti, poput robaba, tanbura i saranga također su bili zabranjeni. Smjele su se svirati samo propagandne pjesme talibana i vjerska glazba.

Nakon terorističkih napada od 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, Sjedinjene su Države objavile rat terorizmu i talibanima, koji su štitili teroriste al-Qaide, odgovorne za masakr nekoliko tisuća Amerikanaca. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama i snage afganistanske oporbe sada iskorjenjuju talibane i al-Qaidu u Afganistanu.

Što se dogodilo u dijelovima Afganistana u kojima su talibani poraženi? Odmah nakon oslobađanja glavnog grada Kabula, u prepunoj kino-dvorani prikazan je prvi film u posljednjih pet godina. U zemlji u kojoj žene nisu smjele pokazivati svoja lica od 1996, Mariam Shekeba, bivša televizijska voditeljica, pojavila se na državnoj televiziji. Radio Afganistan zaposlio je tri žene kao voditeljice informativnog programa. Žene se danas slobodno kreću ulicama bez straha od talibanske vjerske policije, oboružane palicama. Muškarci briju brade koje su im nametnuli talibani. Zrak je ispunjen glazbom. Afganistanci ponovno puštaju zmajeve, koje su talibani također bili zabranili.

Oslobođenje Afganistana od talibanske pošasti daje ljudima novu nadu i nove mogućnosti. Sjedinjene Države pokrenule su masivnu humanitarnu operaciju i nastavit će raditi svoj dio posla. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Sjedinjene Države predane su radu na dugoročnoj obnovi Afganistana.”

XS
SM
MD
LG