Linkovi

Američka tvrtka klonirala ljudski embrio (25/11/01) - 2001-11-25


Nakon više godina istraživanja, kompanija Advanced Cell Technology iz savezne države Massachusetts priopćila je da je klonirala ljudski embrio. Postupak kloniranja opisan je u Časopisu regenerativne medicine i u američkom tjedniku US News and World Report. Michael West je predsjednik kompanije Advanced Cell Technology. "S biološke i znanstvene točke gledišta, ne može se reći da stvaramo pojedince, ljudska bića. Radi se o stanicama, koje ne predstavljaju ljudski život".

Gospodin West je gostovao u programu televizijske mreže NBC. Prema njegovim riječima, cilj njegove kompanije nije kloniranje ljudskih bića, već razvoj terapija za niz teških bolesti, od Parkinsonove bolesti do mladenačkog dijabetesa. "Nadamo se da ćemo jednog dana moći od stanice pacijenta, na primjer, stanice kože izraditi upravo onaj lijek mu treba".

Na pitanje kada bi to moglo biti ostvarivo, gospodin West je kazao da mnogo toga ovisi o Kongresu, jer zakonodavci trebaju odlučiti hoće li dozvoliti daljnji razvoj ovog novog postupka. Važan je – kako je rekao – i to koliko će ljudi raditi na razvoju nove tehnologije. Priopćenje kompanije Advanced Cell Technology izazvalo je oštre kritike onih koji se protive kloniranju ljudskih bića.

Kongres je već ranije počeo razmatrati zakonski prijedlog, kojim bi se zabranili svi oblici ovog procesa. Richard Shelby, republikanski senator iz Alabame, protivi se kloniranju ljudskih bića, no vjeruje da će za nekoliko godina biti stvoren prvi ljudski klon, ako ne u Sjedinjenim Državama, onda negdje drugdje u svijetu. "Vjerujem da će se negdje to dogoditi. Možda ne u našoj zemlji, ukoliko to zabranimo. Vjerujem da znanost jednostavno nastavlja napredovati, bez obzira sviđalo se to nama ili ne".

Stručnjaci kažu da će, nakon kloniranja ljudskog embrija, moglo, sa znanstvene točke gledišta trebati samo devet mjeseci do prvog ljudskog klona, ukoliko se klonirani embrij usadi u maternicu.

XS
SM
MD
LG