Linkovi

Sjeverni savez tvrdi da je počeo ulaziti u Kunduz (25/11/01) - 2001-11-25


Čelnici Sjevernog saveza kažu da su njihove snage počele ulaziti u Kunduz, dok se dio talibanskih postrojbi povlači iz ovog ključnog grada na sjeveru zemlje, a dio se predaje. No ove informacije još nisu neovisno potvrđene.

Nakon masovnog prebjega talibana na drugu stranu, Kunduz je na dohvatu anti-talibanskog Sjevernog saveza. Etničko i političko suparništvo unutar Saveza je izgleda spriječilo zauzimanje grada u potpunosti. Bježanje iz grada tisuća afganskih i ne-afganskih talibanskih boraca izgleda da je uvjerilo Sjeverni savez u pobjedu. Jedna manja prethodnica lojalna vojnom zapovjedniku Abdul Rashid Dostumu, koji je Uzbek, ušla je u zapadni dio grada u nedjelju ujutro. Ali do večeri po lokalnom vremenu, grad još nije bio zauzet u potpunosti. Jedinica tenkova koja je prilazila gradu s istoka u jednom je trenutku stala, dok napredovanje Dostumovih postrojbi sa zapada nije potpuno jasno. Prema jednom izvješću, dogovor je bio da general Dostum zaustavi svoje napredovanje sa zapada, kako bi dozvolio snagama zapovjednika Mohammada Daouda, koji je Tajik, da zauzme grad s istočne strane. Kunduz je posljednje uporište talibana na sjeveru, a nakon gubitka tog grada, ostat će im pod kontrolom samo Kandahar koji se nalazi na jugu zemlje.

Nominalni šef Sjevernog saveza Burhanuddin Rabani izjavio je da bi se strance, koji se bore zajedno s talibanima i predaju se snagama saveza, moglo predati Ujedinjenim narodima. Govoreći na novinskoj konferenciji u Kabulu, gospodin Rabbani je tražio da se zajamči sigurnost stranim borcima koji polože oružje, napomenuvši da je već dao upute vojnim zapovjednicima da ih se ne zlostavlja. Svrgnuti afganistanski predsjednik je također rekao da talibani, kao organizacija, neće biti uključeni u bilo kakvu prijelaznu vladu u Afganistanu, ali da bi pojedinci u njoj mogli sudjelovati, pod uvjetom da nisu počinili zločine. Isto tako, gospodin Rabbani je napomenuo da bi pojedini članovi talibana mogli sudjelovati na konferenciji u Njemačkoj ovaj tjedan, gdje će se raspravljati o formiranju nove vlade, no da kao pokret neće biti pozvani u Bonn.

Inače, prema posljednjim izvješćima iz Afganistana, došlo je do pobune u zatvoru u Mazar-e-sharifu, koju su izazvale stotine stranih talibanskih boraca koje su tamo zatvorene. Pojedinosti nisu do kraja poznate, no izvori bliski Sjevernom savezu kažu da se vode žestoke borbe između talibanskih zatvorenika i zatvorskih čuvara. Novinska agencija Reuters javlja o teškoj borbi u području zatvora. Navode se i riječi dužnosnika Sjevernog saveza koji kažu da su stotine talibanskih zatvorenika poginule, nakon što je nekoliko zatvorenika pokušalo oteti strojnice od stražara

XS
SM
MD
LG