Linkovi

Neki od počinitelja napada na SAD poznati od ranije europskim policijama (25/11/01) - 2001-11-25


Međunarodna je obavještajna zajednica izgleda i prije terorisitčkih napada na SAD raspolagala podacima o nekim članovima terorističke skupine otmičara aviona, no ništa nije poduzeto, potvrdile su informacije njemačkog TV kanala ARD.

Podaci su temeljeni činjenicama kojima raspolaže njemačka policija. Izvjesno je da je Mohammed Atta, građanin Egipta i student u Frankfurtu, osoba koju se drži vođom teroristčike skupine, bio praćen i da je egipatska služba sigurnosti u više navrata nadzirala i njega ali i njegovu obitelj u Kairu. Tada je, između ostaloga, na osnovu telefonskog razgovora Atte i članova obitelji zaključeno da je Atta nedugo uoči udara boravio u Afganistanu. Češka je vlada također potvrdila saznanje o susretu Atte i iračkog obavještajca u Pragu, a španjolski je dio široke europske istrage došao do veze Atte sa španjolskim krugom ekstremista. Atta je posjetio Španjlsku u srpnju.

Njemačka je obavještajna služba nadalje objavila da su najmanje dva člana hamburške skupine terorista izvjesno vrijeme provela u Afganistanu, vjerojatno na obuci u logorima bin Ladenovog kruga. Na drugoj je europskoj adresi, u Londonu, pak procijenjeno kako su veze španjolske i britanske skupine ekstremista tješnje nego što se pretpostavljalo, te je istraga stavila naglasak baš na potvrđivanje ove teze. Španjolska je policija još sredinom devedesetih informirala britanske kolege o sumnjama da ekstremisti u dvije zemlje surađuju, a prema izjavi glavnog antiterorisitčkog istražitelja u Španjolskoj vlasti ove zemlje zatražit će od Britanije izručenje nekoliko osumnjičenih terorista, koristeći nove ovlasti koje im omogućuju europski antiteroristički zakoni.

XS
SM
MD
LG