Linkovi

Vrijeme je za udar na sve teroriste (25/11/01) - 2001-11-25


Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda broj 1373 traži od svih zemalja da prekinu financiranje terorista. Predsjednik George Walker Bush je rekao, “svaka zemlja koja posjeduje uporabljive obavještajne podatke o terorizmu mora o tome izvjestiti, svaka zemlja mora zatvoriti centre za obuku terorista, svaka zemlja mora onemogućiti teroriste da dođu u posjed oružja”.

Mnoge zemlje ispunjavaju te obveze. Druge, međutim, tek trebaju priznati da su organizacije koje se služe nasiljem i djeluju uz njihovu pomoć, ili se nalaze na njihovom teritoriju - u stvari, terorističke. Neke zemlje tek trebaju prestati nazivati te skupine “oslobodilačkima”. Kako je kazala američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice, ne možete nam pomoći protiv al-Qaide, a, istodobno, prigrliti Hezbollah ili Hamas.

Cilj terorista Islamskog pokreta otpora, poznatog kao Hamas, je uništenje Izraela i uspostava islamske države. Hamas djeluje uglavnom na područjima koja su pod okupacijom izraelskih snaga, gdje izvršavaju samoubilačke bombaške napade protiv izraelskih civila i vojske. Hamas financiraju Palestinci koji žive u inozemstvu, te Iran i privatne osobe iz Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja.

Poput Hamasa, Hezbolah, koji ima sjedište u Libanonu, jedna je od 28 terorističkih organizacija s popisa koji su sastavile Sjedinjene Države. Hezbollah pokušava povećati svoju političku moć u Libanonu te se protivi srednjoistočnom mirovnom procesu. Također poznat i kao Islamski Jihad, Hezbollah je odgovoran za samoubilačke bombaške napade kamionima 1983. i 1984. godine u kojima su ubijene stotine Amerikanaca u Bejrutu. Hezbollah je također otimao Amerikance i druge zapadne državljane u Libanonu. Hezbollah dobija novac i drugu podršku od Irana i Sirije. Imad Fayez Mugniyah, koji je, kako se javlja, šef te organizacije za sigurnost, nalazi se na američkom popisu najtraženijih osoba.

Američki državni tajnik Colin Powell nedavno je veoma jasno rekao: Terorizam je terorizam. A teroristi koji se pretvaraju da su borci za slobodu, koji ubijaju nedužne ljude, nisu borci za slobodu nego teroristi. Kako je rekao predsjednik Bush, “svaki režim koji sponzorira teror treba platiti za to. I ta će cijena biti naplaćena. Pokrovitelji terorizma jednako su krivi za ubojstvo i jednako odgovorni pred licem pravde.

XS
SM
MD
LG