Linkovi

Srpsko povjerenstvo za izbjeglice zadovoljno sastankom u Zagrebu (24/11/01) - 2001-11-25


Sandra Rašković Ivić ocjenila je sastanak Komisija za pitanja izbjeglica pri vladama održan u petak u Zagrebu kao vrlo uspješan, nenadano pozitivan i bez negativnih tonova. Među najtežim pitanjima izdvojila je pitanje vraćanje imovine Srbima izbjeglim iz Hrvatske i problem tjeralica koje je Hrvatska raspisala preko Interpola za ukupno 1554 građana srpske nacionalnosti.

Sandra Rašković Ivić kaže da se o stanarskom pravu prvi put diskutiralo s hrvatskom stranom. Prema njenim riječima s Hrvatskom je postignut dogovor da se stanarska prava vrate povratnicima i da im se omogući otkup. Hrvatska strana oteže s otkupom i stavlja obvezu desetogodišnjem boravku, ističe Sandra Rašković Ivić i nastavlja: “Mi s tim naravno nismo zadovoljni i oko toga smo se izjasnili, ali ipak, znači, stanovi će biti vraćeni ljudima po principu teritorijalnosti”.

U vezi s Interpolovim tjeralicama koje je Hrvatska raspisala za ukupno 1554 građana srpske nacionalnosti Sandra Rašković Ivić kaže da je u Zagrebu postignut dogovor da svaka svom ministru pravosuđa predlože da se susretnu te da naprave reviziju tih tjeralica.

XS
SM
MD
LG