Linkovi

WP: Istraga slučajeva bedrenice i dalje neuspješna (25/11/01) - 2001-11-25


Jutrošnji pregled američkog tiska počinjemo s New York Timesom koji navodi kako brojne američke tvrtke za proizvodnju raznih vrsta sigurnosne opreme pokušavaju sklopiti unosne poslovne sporazume s američkom vladom. Nakon što je Pentagon zatražio od poslovnih tvrtki da podnesu svoje prijedloge, u američko Ministarstvo obrane pristigle su tisuće ideja. Glasnogovornik Pentagona je rekao da su nadležni bili iznenađeni takvim odazivom. Američke kompanije, pak, bile su iznenađene kada su doznale da čelnik Ureda za domovinsku sigurnost Tom Ridge nema ovlasti za potpisivanje takvih poslovnih ugovora.

Washington Post donosi izvješće o dosadašnjem tijeku istrage brojnih slučajeva antraksa u Sjedinjenim Državama koja još uvijek nije rasvijetlila glavno pitanje – tko stoji iza pisama sa sporama bedrenice. Kada su se pojavili prvi slučajevi vjerovalo se da se spore te potencijalno smrtonosne bolesti nalaze u tisućama laboratorija. Stručnjaci vjeruju da taj broj glasi od deset do 24. Usporedba spora iz pisama i onih iz laboratorija nije pomogla otkrivanju pošiljatelja. Sa svakim novim slučajem – poput onog posljednjeg u Connecticutu – misterija se produbljuje, ističe Post. Podsjetimo, do sada je od antraksa preminulo pet osoba, a 13 ih je zaraženo.

Los Angeles Times osvrće se na probleme s kojima se susreću područja oko većih američkih gradova u Californiji. Prometni čepovi sve su veći i češći, škole pretrpane, a zrak toliko zagađen da, kako pokazuju istraživanja, djeca imaju sve manji kapacitet pluća . Sve su to, navodi Los Angeles Times, uznemirujući znakovi pretjeranog razvoja i industrijalizacije. Pa ipak, unatoč tome, californijski gradovi i dalje potiču rast, kako ističe Times, gotovo po svaku cijenu.

XS
SM
MD
LG