Linkovi

Antunović: Priča o stanarskim pravima za hrvatsku je Vladu završena (24/11/01) - 2001-11-24


Vlada premijera Ivice Račana neće prihvatiti zahtjeve OESS-a i jugoslavenske vlade za povratak stanarskih prava. Potpredsjednica Vlade Željka Antunović novinarima je izjavila da je prije pet godina ukinuto stanarsko pravo zamijenjeno institutom najma koji u potpunosti štiti i pravo na stanovanje.

Antunović: Nema više vraćanja na priču o stanarskom pravu. Sva otvorena pitanja moramo rješavati sukladno hrvatskim zakonima, a to znači putem instituta najma, a ne stanarskog prava.

Izaslanstva hrvatske i jugoslavenske vlade jučer su u dvorcu Bežanec kraj Zagreba po prvi put razgovarala o probelmu povrata stanarskog prava Srbima koji do isteka zakonskog roka 1996. godine nisu ostvarili pravo na otkup društvenog stana u kojem su živjeli do odlaska ili nasilnog protjerivanja. Savjetnik jugoslavenskog predsjednika za izbjeglice Petar Lađević kazao je da je to za vladu u Beogradu goruće pitanje povratka.

Potpredsjednica hrvatske Vlade, Željka Antunović, naglašava da bez prava na otkup društvenih stanova nisu ostali samo izbjegli Srbi nego i stanari u konfisciranim i privatnim stanovima. Kazala je i da je institut stanarskog prava treba odvojiti od prava na povrat vlasništva. Ukidanje stanarskog prava i uvođenje najma možda nije najpravednije rješenje, ali je u skladu s demokratskim načelima i ne može ga se nazivati diskriminatorskim na nacionalnoj osnovi, rekla je Antunović odbacujući kao zlonamjerne optužbe da vlast nastavlja diskriminatorsku politiku HDZ-a prema povratku Srba. Ponovila je da će Vlada pomagati samo onima koji se vrate u Hrvatsku. Stanove će dobiti u najam i nakon deset godina steći će pravo na povoljan otkup. To se odnosi samo na povratnike, na područja od posebne državne skrbi. To je, rekla je Antunović, jedina ostvariva politika.

XS
SM
MD
LG