Linkovi

Sjeverni savez očekuje da će talibani predati Kunduz do nedjelje (23/11/01) - 2001-11-23


Jedan od glavnih zapovjednika Sjevernog saveza, general Rashid Dostum, izjavio je kako očekuje da će talibani predati Kunduz do nedjelje. Ovaj je general izjavio novinarima da će se pojedinostii predaje razraditi sutra. Talibani nisu potvrdili izvješća o predaji. Dužnosnici Saveza su priopćili da bi sporazum o predaji jamčio afganistanskim talibanima siguran prolaz iz Kunduza, dok bi tisuće stranaca dobrovoljaca bilo zarobljeno.

Sjeverni savez, podržan američkim zrakoplovima, pokrenuo je snažnu ofenzivu na Kunduz kako bi porazio talibane u njihovom posljednjem uporištu na sjeveru zemlje. Napad je uslijedio dan nakon vala kontradiktornih izvješća oko predaje talibana. Prema nekim izvorima, afganistanski talibani se žele predati dok se strani borci u njihovim redovima – uglavnom Pakistanci, Čečeni i Arapi – boje za svoju sudbinu, ako padnu u ruke Sjevernog saveza. Britanski šef diplomacije Jack Straw izjavio je u Islamabadu da možda ima talibana koji su odlučili da se ne bore. "Situacija je vrlo ozbiljna, ali isto tako informacije su ograničene. Ali, ako postoje ljudi koji su se spremni predati, onda njihova predaja treba biti prihvaćena" - izjavio je Britanski šef diplomacije Jack Straw .

Ako talibani izgube Kunduz onda će im jedino uporište ostati njihovo duhovno središte, Kandahar, na jugu. U međuvremenu, američke se snage, kako se javlja, nalaze u južnom dijelu zemlje tražeći svoj glavni cilj – Osamu bin Ladena.

Međunarodna nastojanja na stvaranju post-talibanske vlade u Afganistanu intenziviraju se, kao i nastojanja na povećavanju humanitarne pomoći ovoj ratom razorenoj zemlji. Šef britanskog Ministarstva vanjskih poslova Jack Straw susreo se s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharafom u Islamabadu. Razgovaralo se vojnoj i političkoj situaciji u Afganistanu. Gospodin Straw je slične razgovore jučer vodio u Teheranu. Razne etničke skupine iz Afganistana trebaju se u ponedjeljak susresti u Bonu na razgovorima o formiranju nove vlade. Razgovori se također vode i o tome jesu li strane postrojbe potrebne kako bi održavale sigurnost i distribuirale humanitarnu pomoć. Jedan dužnosnik Ujedinjenih naroda je pozvao na stvaranje neke vrstu međunarodnih snaga, izjavivši da je u Afganistanu potrebna "diskretna međunarodna nazočnost".

XS
SM
MD
LG