Linkovi

Danas počinje sezona božićnog shoppinga (23/11/01) - 2001-11-23


Nakon što su jučer proslavili Dan zahvalnosti, Amerikanci će se danas masovno zaputiti u trgovačke centre, s obzirom da danas neslužbeno počinje sezona predbožićnog shoppinga. Dan nakon Dana zahvalnosti, tisuće Amerikanaca ustaju u zoru da bi čekali otvaranje trgovina, koje nude velika sniženja. Trgovci u maloprodaji nadaju se da će sezona blagdanskog shoppinga biti uspješna kako bi gospodarstvo dobilo zamah nakon terorističkih napada od 11. rujna.

Između Dana zahvalnosti i božićnih blagdana trgovci u maloprodaji ostvaruju od 50 do 75 posto godišnjeg profita. No, s obzirom da se gospodarski rast usporava, a Amerikanci brinu o terorizmu, ova će sezona biti bolja za kupce, nego za trgovce.

Popusti od 50 posto! Beskamatni krediti! Odgoda plaćanja na godinu dana! Ovakve se dobre ponude obično mogu očekivati pred sam kraj godine, kada se trgovci pokušavaju u zadnji čas riješiti inventara. No, ove godine moglo ih se naći već i prije početka sezone shoppinga. Stručnjak za trgovinu sa sveučilišta Purdue Richard Feinberg ističe da je ova godina po mnogo čemu drugačija od prethodnih.

"Teško da će kupci biti raspoloženi za trošenje, kada neprestano slušaju loše vijesti iz gospodarstva i vijesti o ratu. Dvije trećine gospodarstva ovisi o krajnjim potrošačima. Ukoliko potrošači ne troše, proizvođači ne proizvode. Potrošači su ključ svega," kaže gospodin Feinberg.

S obzirom da je potrošnja tako važna – kaže stručnjak za marketing Jim Lustenader – trgovci u maloprodaji spremni su prilično rano ponuditi velike popuste, koji će zadirati u njihove profite s kraja godine, samo kako bi privukli kupce.

"Vlada zabrinutost da, ukoliko se potrošači povuku s tržišta, u sljedećoj godini neće doći do oporavka gospodarstva. Mislim da sada trgovci pokušavaju svoja očekivanja prilagoditi situaciji i ponovno privući kupce," njegove su riječi.

Svjesni osjetljivog psihološkog stanja američkih potrošača – kaže stručnjakinja za marketing Susan Furlong – trgovci u maloprodaji također su više nego ranije svjesniji konotacija koje bi pojedine riječi u reklamama mogle imati nakon terorističkih napada od 11. rujna.

"Vidimo da klijenti vrlo pažljivo paze na sadržaj i ton reklama – ne žele da im reklame zvuče isprazno i ozbiljno uzimaju osjećaje potrošača. Na primjer, iz niza reklama povukli smo riječi “nedostajati” i “nestali”, jer su dobile vrlo nezgodne konotacije," kaže ona.

Hoće li rane rasprodaje i popusti dati rezultata? Na to pitanje – kaže Richard Feinberg – za sada nitko ne može odgovoriti.

"S obzirom da na psihologiju potrošača sada u velikoj mjeri utječu politički događaji na drugom kraju svijeta, koji nisu pod našom kontrolom, teško je reći. Jedan neočekivani događaj - bio dobar ili loš – mogao bi sve promijeniti," ističe on.

Prema gospodinu Feinbergu, ove je sezone sigurno samo jedno – da je za trgovce mnogo toga na kocki.

XS
SM
MD
LG