Linkovi

Bush: Najteži dio misije američkih snaga u Afganistanu tek predstoji! (22/11/01) - 2001-11-22


Predsjednik Bush je ocijenio da najteži dio misije američkih snaga u Afganistanu tek predstoji. Predsjednik je to naglasio u govoru koji je održao prilikom posjeta 101. Padobranskoj jedinici. Gospodin Bush je bio gost na pretprazničnom ručku koji su organizirali vojnici te jedinice sa sjedištem u saveznoj državi Kentucky.

Predsjednik je Bush rekao da Amerika ima poruku za sve zemlje svijeta: one koje obučavaju, ili naoružavaju, ili hrane, ili pomožu teroriste – i same će biti smatrane terorističkim zemljama. Sjedinjene Države i njene saveznice smatrat će i takve zemlje odgovornima, bez obzira kako se pokušavale prikrivati – rekao je predsjednik.

“Afganistan predstavlja samo početak rata protiv terorizma. Postoje i drugi teroristi koji ugrožavaju Ameriku i naše prijatelje… a postoje i druge zemlje koje tim teroristima pomažu. Nećemo biti sigurna zemlja sve dok ne budemo porazili sve te opasnosti,” kazao je.

Predsjednik je rekao da je američka misija u Afganistanu “dobro započela”, ali najteži koraci tek predstoje, s obzirom da se teroristi skrivaju u dubokim i dobro zaštićenim pećinama koje čuvaju ljudi za koje je gospodin Bush rekao da su “fanatici koji će se boriti do smrti.”

XS
SM
MD
LG