Linkovi

Sanader: HDZ očekuje pomoć od hrvatske dijaspore (22/11/01) - 2001-11-22


Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u posjetu je Sjedinjenim Državama i Kanadi. U Washingtonu se sastao s predstavnicima State Departmenta i održao predavanje u političkom institutu Cato. Tom smo ga prilikom zamolili za kraći razgovor.

GA: Gospodine Sanader, prvo da Vas upitamo za reakciju na povratak HDZ-ovih zastupnika u bosanski parlament.

IS: Ja sam čuo tu informaciju. Ukoliko je ona točna, ja je pozdravljam. Mislim da je to dobro i mislim da je to jedna od odluka koje pripremaju put za dijalog, jer mislim da se situacija s položajem hrvatskog naroda u BiH može jedino u ovom slučaju, a nakon svih poznatih događaja, riješiti u dijalogu s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH i zato pozdravljam tu odluku.

GA: Ovdje ste u Sjedinjenim Državama, a zatim putujete u Kanadu. Gdje ste bili i s kojom svrhom ste došli?

IS: Došao sam posjetiti i hrvatsku zajednicu u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Imao sam susrete s njima ovdje u Americi, a zatim idem u Kanadu, ali imao sam i političke razgovore i ovdje u Sjedinjenim Državama i u Kanadi, a na institutu CATO održao sam predavanje u kojem sam iznio politiku HDZ-a i naše planove za budućnost.

GA: Očekujete li nekakvu konkretnu pomoć iz Sjedinjenih Država, bilo od hrvatske dijaspore ili od američkih stručnjaka HDZ-u u smislu pripreme za sljedeće izbore?

IS: Sigurno da očekujem pomoć, prije svega od hrvatskih državljana, od Hrvata u Sjedinjenim Državama, Kanadi i u Australiji, koju sam posjetio ovoga ljeta. Nema sumnje da ti ljudi imaju iskustvo i znanje, i ako su se uspjeli dokazati u takvim državama kao što su Sjedinjene Države, Kanada, Njemačka i Australija, onda nema dvojbe da svoje znanje, iskustvo i domoljublje mogu upotrijebiti i da su pozvani doći u Hrvatsku.

Bilo je pogrešaka na našoj strani, u vrijeme dok je HDZ bio na vlasti. Nismo dovoljno ozbiljno shvatili taj problem i mnogi su bili razočarani. Ja im želim sada reći da će naš program u budućnosti u mnogome ovisiti o njihovom angažmanu i zato pozivam sve naše ljude koji imaju iskustva i znanja i domoljublja - a znam da im ne fali domoljublja - da nam pomognu i u programu HDZ-a za buduće izbore, kada god oni budu održani - bili oni prije vremena ili redoviti. Ja očekujem pomoć i mislim da će ona doći, jer to znanje i iskustvo nam treba.

GA: Znači li to da bi HDZ - ako i kada osvoji vlast - drugačije postupao nego stari HDZ vis-a-vis povratnika, konkretno iz Sjedinjenih Država?

IS: Sigurno da bi postupao drugačije. Sigurno da je bilo učinjeno mnogo pogrešaka. Sigurno je da pred onima koji su se pokušali vratiti bilo mnogo prepreka i da su se mnogi bili obeshrabreni birokracijom i ostalim preprekama na koje su nailazili. Ja ne mogu jamčiti da ćemo odjednom riješiti sve probleme, ali mogu jamčiti da ćemo se ponašati sasvim drugačije i da će biti vrhovno načelo u radu HDZ-a da iskoristimo znanje, iskustvo i domoljublje naših iseljenika.

XS
SM
MD
LG