Linkovi

Sabor raspravljao o zahtjevu za smjenom ministra obnove Čačića (22/11/01) - 2001-11-22


Sabor je sinoć raspravio, ali nije glasao o zahtjevu HDZ-a, HSP-a i HKDU-a da se izglasa nepovjerenje ministru za javne radove, obnovu i graditeljstvo Radimiru Čačiću.

Povod tom zahtjevu je prošlomjesečna Čačićeva izjava u kojoj je ustvrdio da je HDZ vodio agresivnu politiku prema BiH, te da je Sabor prirodna sredina za prostakluke Ante Kovačevića. Čačić je to ustvrdio na tiskovnoj konferenciji u svojem Ministarstvu, braneći predsjednicu svoje stranke Vesnu Pusić od seksističkih izjava u Saboru od zastupnika Ante Kovačevića.

Tom izjavom je - tvrde u HDZ-u - Čačić povrijedio saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu, donesenu u listopadu prošle godine, a koja sadrži stav da Hrvatska vodila obrambeni rat. Zastupnici se često pozivaju na tu deklaraciju, tvrdeći da ona obvezuje Vladu, pa i ministra Čačića.

U Saboru je sinoć ministra Čačića branio predstavnik Vlade, vice-premijer Goran Granić. Ponovio je već raniji stav premijera Račana da je Čačić te ocjene iznio kao član jedne stranke, a ne kao ministar, te da je svjestan da je pogriješio. Klubovi vladajuće petorke su, nakon jučerašnjih konzultacija, odlučili dati podršku Radimiru Čačiću, iako je i unutar petorke bilo nezadovoljstva zbog njegove izjave. Čak i u sinoćnjoj saborskoj raspravi, Čačić je dobio podršku zastupnika HSLS-a tek nakon što je pred Saborom izrijekom priznao da poštuje Deklaraciju Sabora o Domovinskom ratu.

Mnogo energičnije od koalicijskih kolega, Čačića je branio bivši koalicijski partner IDS. Zastupnik te stranke Damir Kajin HDZ-ov zahtjev za Čačićevom ostavkom zbog izjave o BiH smatra licemjerjem, jer je - kako je rekao - Čačićeva izjava pravi eufemizam za tu politiku i istina je daleko strašnija od nje.

Ustrajući na Čačićevoj ostavci, Vladimir Šeks je u ime svoje stranke ustvrdio da je Čačić izjavom kako je HDZ vodio agresivnu politiku prema BiH na posredan, ali jasan način optužio Hrvatsku da je izvršila agresiju na susjednu državu.

Čačić, koji je sinoć nazočio saborskoj raspravi, pojasnio mu je kako je govorio o agresivnoj politici HDZ-a, a ne o agresiji hrvatske države na BiH i dodao: "Hrvatsku državu ne brkajte sa samima sobom. To se neće dozvoliti ni nama. Niti smo mi hrvatska država, niti ste vi hrvatska država. Hrvatska država je puno širi pojam od jedne stranke i nemojmo to nikada zaboraviti."

Izjašnjavanje o Čačićevoj ostavci najavljeno je za danas.

XS
SM
MD
LG